Molitvena nakana pape Franje za veljaču posvećena je župnim zajednicama. U videu koji je objavila Papina svjetska molitvena mreža Papa potiče na hrabro razmatranje stila župe kako bi postala prava mjesta zajedništva među ljudima te prihvaćala, bez iznimki

Župa nije „klub“ rezerviran za malobrojne, nego mjesto u koje za ulaz nisu potrebni posebni rekviziti i na čijim bi ulaznim vratima trebalo pisati „ulaz slobodan“. Na tu nakanu papa Franjo poziva na molitvu ovoga mjeseca, u videu koji je objavila Papina svjetska molitvena mreža. Papa na taj način traži da župe uistinu budu zajednice, centri slušanja i prihvata, s uvijek otvorenim vratima.

Katkada mislim da bismo u župama, na vrata, trebali staviti natpis koji kaže: ‘Ulaz slobodan’ – napominje Papa u videu. Župe trebaju biti bliske zajednice, bez birokracije, usredotočene na ljude i u kojima se može pronaći dar sakramenata. Trebaju ponovno biti škole služenja i velikodušnosti, uvijek otvorenih vrata za isključene. Kao i za uključene. Za sve.

Poruka je pape Franje da župe nisu neki klub za malobrojne koji jamči određenu društvenu pripadnost. Stoga potiče: „Molim vas, budimo hrabri! Razmotrimo svi stil naših župnih zajednica“. Papina je nakana za veljaču stoga da župe, stavljajući u središte zajedništvo – zajedništvo ljudi, crkveno zajedništvo – budu sve više zajednice vjere, bratstva i prihvata najpotrebitijih.