Nekoliko dana uoči beatifikacije deveteročlane poljske obitelji Ulma, koju su zbog skrivanja Židova pobili nacisti 1944. godine, vatikanski Dikasterij za kauze svetaca pojasnio je okolnosti njihova mučeništva, uključujući tvrdnje da će blaženim biti proglašeno i nerođeno dijete.

Bilješku Dikasterija prenosimo u cijelosti:

S obzirom na napise objavljene u pojedinim medijima o mučeništvu obitelji Ulma – čiji će članovi biti beatificirani u nedjelju 10. rujna 2023. u Markowi, u Poljskoj – Dikasterij za kauze svetaca želi pojasniti sljedeće:

1. U trenutku masakra, gospođa Wiktoria Ulma bila je u uznapredovalom stadiju trudnoće sa sedmim djetetom.

2. Sin je rođen u trenutku majčina mučeništva.

3. Taj sin je, stoga, pridružen drugoj djeci, također mučenicima. Zapravo, mučeništvom svojih roditelja primio je krštenje krvlju.

Priopćenje su potpisali prefekt Dikasterija za kauze svetaca kardinal Marcello Seraro te tajnik Dikasterija nadbiskup Fabio Fabene.

Podsjećamo, mjesecima su brojni katolički mediji (uključujući naš, ali i službeni Vatican News), pisali o beatifikaciji obitelji Ulma kao jedinstvenom slučaju u povijesti Crkve, i to iz dva razloga. Prvi je široko prihvaćeno vjerovanje da se radi o prvoj beatifikaciji cijele obitelji, a drugi da će na čast oltara biti uzdignuto i nerođeno dijete. No, kao što su pojasnili iz Dikasterija, dijete je ipak bilo rođeno, premda u mučnim okolnostima.

Katolički portal The Pillar ovako opisuje tu situaciju:

“U ranim satima 24. ožujka 1944., nacistička policija došla je u dom obitelji Ulma. Natjerali su sve stanare da stanu u liniju te su strijeljali osam Židova. Potom su ubili Józefa i Wiktoriju te njihovu djecu: Stanisławu (7), Barbaru (6), Władysława (5), Franciszeka (4), Antoni (2) i Mariju (1).

Kuća je zapaljena, tijela zakopana na brzinu, a ubojice su masakr proslavile s votkom i smijehom.

Tjedan dana kasnije, tijela su iskopana kako bi im se dao dostojan ukop. Osobe koje su ih iskopale primijetile su da se uz Wiktoriju, koja je bila sedam mjeseci trudna, nalazi novorođeno dijete. Smatra se da je porod započeo u trenutku smaknuća.”

Dodajmo kako je krštenje krvlju, koncept na koji se poziva Dikasterij za kauze svetaca, dio crkvene traicije. Kako piše u točki 1258 Katekizma Katoličke Crkve: “Oduvijek je Crkva čvrsto uvjerena da su svi koji su podnijeli smrt radi vjere, premda nisu primili krštenje, kršteni svojom smrću za Krista i s njime. Krst krvlju, kao i želja za krštenjem, donose plod krštenja, a da po sebi nisu sakrament.”