Papinska akademija za život objavila je 23. studenoga priopćenje u povodu dopuštanja prvoga slučaja potpomognutoga samoubojstva u Italiji, istaknuvši da je to „povod za razmišljanje”, prenosi Vatican News.

Potpomognuto samoubojstvo u Italiji dosad je bilo kažnjivo s 5 do 12 godina zatvora, no jedan je etički sud u Anconi sud u srednjoj Italiji dopustio vozaču kamiona (43) koji je oduzet nakon teške nesreće prije deset godina, legalnu medicinsku pomoć pri samoubojstvu. Odluka je donesena na temelju presude Ustavnoga suda iz 2019.  koja, kako prenosi Hina, predviđa iznimku za „pacijente koje se lijekovima održavaju na životu (…) a boluju od teške bolesti koja je uzrok tjelesne i duševne patnje koja se smatra nepodnošljivom i koji su potpuno sposobni donositi slobodne i svjesne odluke”. Još predstoji precizno zakonsko propisivanje takve odluke na području potpomognutoga samoubojstva.

U priopćenju iz Vatikana navodi se da je riječ o složenom i spornom području i budući da nisu dane podrobnije informacije o konkretnom slučaju vozača kamiona, u priopćenju je riječ o „općenitom očitovanju”. Ne podcjenjujući veliku patnju te osobe, postavlja se pitanje je li najprimjereniji odgovor na njegovo stanje poticati ga da si oduzme život? I zar načelno legitimiranje potpomognutoga samoubojstva ne predstavlja problem u društvu koje nepružanje pomoći smatra teškim prekršajem i koje se protivi smrtnoj kazni u slučajevima najtežih zločina?

U priopćenju se nadalje pita zar društvo koje se smatra odgovornim za život svih svojih članova ne može krenuti drugim putem da bi pomoglo i svakom pojedincu da shvati da njegov život ima značenje i predstavlja vrednotu i za druge. Papinska akademija za život zalaže se za pratnju pacijenata i logiku skrbi kojom se ublažava bol, te podsjeća i na mogućnost odbijanja medicinske terapije koju pacijent smatra pretjeranom.