Yayo_Grassi_Francis_810_500_55_s_c1

– Gospodin Yayo Grassi, bivši učenik pape Franje koji se već više puta susreo s Papom, zatražio je susret s Papom kako bi mu predstavio svoju majku i nekoliko prijatelja, tijekom njegova boravka u Washingtonu. Kao što je to već poznato, Papa, kao pastir, održava mnoge osobne odnose s ljudima u duhu ljubaznosti, otvorenosti i dijaloga- izjavio je o. Lombardi.

Susret je izazvao veliku medijsku pozornosti, budući da je uz Grassijevu obitelj i prijatelje bio i njegov partner, te su prema dobro poznatom obrascu uslijedile bombastične interpretacije prema kojima je papa Franjo ponovno prikazan kao zagovornik homoseksualnosti i “onaj koji nikoga ne osuđuje”.

Upravo stoga dobro je podsjetiti kako su tadašnji nadbiskup Buenos Airesa i g. Yayo Grassi 2010. godine vodili raspravu oko prava istospolnih osoba u kojoj je sadašnji papa bivšem učeniku jasno i nedvojbeno izložio stav Crkve.

“Svi smo pozvani na Božju ljubav. Međutim, jasnoća dijaloga zahtijeva razlikovanje da bi se utvrdila istina, o kojoj pastiri ne mogu šutjeti. To ne znači prijezir ili diskriminaciju… Zajednici osoba istoga spola nedostaju biološki i antropološki čimbenici vlastiti braku i obitelji. Njoj nedostaje bračna dimenzija i otvorenost prokreaciji. Naprotiv, brak i obitelj koja se njime zasniva, predstavlja žarište novih ljudskih naraštaja… Biti svjestan objektivne razlike ne znači diskriminirati. Priroda ne diskriminira kada stvara muškarce i žene. Naš civilni zakonik ne diskriminira kada kao uvjet za sklapanje braka traži osobe različitog spola”, napisao je kard. Bergoglio svojim argentinskim vjernicima. Cjelovito pismo pročitajte OVDJE!

Uslijedilo je Grassijevo ljutio pismo u kojemu je izrazio veliku razočaranost svojim učiteljem. Unatoč otvorenom neslaganju, učitelj i učenik ostali su u kontaktu, a s obzirom da Grassi živi i radi u Washingtonu susret je bilo jednostavno organizirati. Jednako jednostavno bilo je i medijsko pretvaranje ovog susreta u izraz Papine podrške istospolnim zajednicama, što on zasigurno nije.

Što je Papa doista rekao o homoseksualcima i ulozi žena u Crkvi?

M.V.|Bitno.net