Misterij Emanuele Orlandi, talijanske djevojke koja je nestala prije 36 godina, i dalje ostaje neriješen.

Dapače, pojavila su se nova pitanja, poput onih zašto su grobnice u kojima su se trebala nalaziti tijela dviju njemačkih plemkinja prazne.

Sveta Stolica objavila je početkom mjeseca da će otvoriti dvije grobnice u potrazi za nestalom djevojkom nakon što je odvjetnik obitelji Orlandi primio anonimnu prijavu da je Emanuela pokopana tamo “gdje anđeo pokazuje”.

Taj trag je odveo do Teutonskog groblja na kojem su, između ostalog, pokopani pripadnici Švicarske garde koji su poginuli 1527. godine braneći papu Klementa VII.

Grobnice vojvotkinje Šarlote Frederike, umrle 1840., te princeze Sofije von Hohenlohe, umrle 1836., otvorili su vatikanski stručnjaci u prisutnosti forenzičkog antropologa i njegova tima, vatikanske policije i Vatikanskog promotora pravde, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Catholic News Agency.

Članovi obitelji Orlandi također su bili prisutni ekshumaciji, a Vatikan je o nalazima obavijestio i obitelji njemačkih plemkinja.

Emanuela Orlandi, čiji je otac radio kao izaslanik Prefekture Papinske kuće, nestala je 1983. kad je imala samo 15 godina. Njezina priča pobudila je međunarodni interes te mnoge intrige i teorije zavjere.

Pokojni vatikanski egzorcist Gabriele Amorth smatrao je da je Emanuela oteta kako bi bila iskorištena u orgijama koje su organizirali diplomati stranog veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

„To je bio zločin sa seksualnim motivom. Organizirane su orgije u kojima je sudjelovao vatikanski žandar kao ‘regruter’ djevojaka. Mreža je uključivala diplomatsko osoblje stranog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Smatram da je Emanuela završila kao žrtva toga kruga“, rekao je Amorth za CNN 2012. godine.

Podsjećamo kako su u studenom 2018. godine pokraj zgrade veleposlanstva Svete Stolice u Italiji pronađene kosti za koje se sumnjalo da bi mogle pripadati Emanueli Orlandi ili Mirelli Gregori, još jednoj 15-godišnjakinji koja je nestala nedugo nakon nje, ali ispitivanje je pokazalo da su kosti pripadale Rimljaninu koji je umro između 90. i 220. godine.

Tino Krvavica | Bitno.net