Papa

Pothvat je predstavljen 18. svibnja u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Papa Montini jedan je od velikih protagonista XX. stoljeća. Malo je onih poput Pavla VI., koji su znali protumačiti zabrinutost, brige, traganje i trud suvremenoga čovjeka – istaknuo je kardinal Giovanni Battista Re, koji je bio njegov bliski suradnik. Pavao VI. ostaje u povijesti prije svega po tomu što je vodio Drugi vatikanski sabor. Za zamisao o saboru i njegovo otvaranje zaslužan je papa Ivan XXIII., ali potom ga je Pavao VI. morao voditi stručnom i sigurnom rukom, punom poštovanja prema Ocima, ali odlučnom. Pavao VI. će se stoljećima pamtiti i kao papa koji je volio i poštovao svoje doba, a na suvremeni je svijet gledao sa simpatijom, nastojeći pomiriti moderno doba i kršćansku vjeru – istaknuo je kardinal Re.

Napomenuvši potom da je kao papa učinio neke stvari koje će ostati u povijesti, kardinal je spomenuo da je Pavao VI. bio prvi papa koji je putovao zrakoplovom; prvi papa koji je pošao u Palestinu; potom, odrekao se tijare, te ju darovao kako bi se dobit od njezine prodaje dala siromasima; bio je prvi papa koji je pošao u Organizaciju ujedinjenih naroda, te ukinuo papinski sud, i tako omogućio jednostavniji način života u Papinskom domu.

Ustanovljenjem se ove katedre ne želi samo bolje upoznati gusto ispisane stranice povijesti, nego i pružiti vrijedna odgojna sredstva – istaknuo je prof. Giuseppe Dalla Torre, rektor spomenutoga sveučilišta. Riječ je o katedri na kojoj će se proučavati Montinijev lik, djelo, njegovi odnosi unutar Crkve, u Europi, u Italiji, u svijetu; kao i njegova duhovnost i kultura. Mi njegujemo povijest predstavnika katoličkoga svijeta u doba između XIX. i XX. stoljeća, jer smatramo da određene predaje valja njegovati, upoznati druge s njima i razvijati ih. Pomoći stoga mladom čovjeku da bolje shvati svijet u kojem se nalazi, iz kojega dolazi, te koje su aktualne teškoće, znači dati mu mogućnost za proširivanje tih spoznaja – istaknuo je prof. Dalla Torre. (rv/bitno.net)