„Moć i novac – Društvena pravednost prema Bergogliu“ naslov je nove knjige talijanskog novinara Michelea Zanzucchija koji trenutno živi u Libanonu, a koja će izići 12. travnja ove godine u izdanju talijanske izdavačke kuće „Città nuova“. Predgovor je pak napisao sâm papa Franjo, u kojem kritizira društvene nepravde današnjice i poziva na zajednički angažman oko pravičnosti.

“Evanđelje nije utopija nego stvarna nada, pa i za gospodarstvo. Bog nikad ne prepušta svoja stvorenja nemilosti zla. Upravo suprotno, poziva ih da se nikad ne umore surađivati sa svima za opće dobro. Nikad ne smijemo prestati vjerovati da uz Božju pomoć i zajedno možemo poboljšati ovaj naš svijet i ponovno oživjeti nadu koja je možda najdragocjenija vrlina u današnjem svijetu”, napomenuo je papa Franjo u predgovoru. Važno mu je da ljudi današnjeg doba postanu svjesni težine problema. Iz tog je razloga zahvalan što je Zanzucchi izdao takvu jednu knjigu. Papa je iznad svega pohvalio sažetak svojih misli o moći, gospodarstvu i financijskom svijetu koji je pripremio talijanski novinar.

U svojoj knjizi Zanzucchi promišlja o Papinim riječima koje se tiču tema poput bogatstva i siromaštva, pravednosti, skrbi i odnosu prema stvorenome. Riječ je o upozorenju Svetog Oca da se ne može nastaviti sadašnjim putom, no Papi je, u duhu Evanđelja, stalo i do toga da nikad ne izgubimo nadu. U tom je kontekstu talijanski novinar parafrazirao papu Franju: Mnogi su problemi također izazov koji skriva nešto pozitivno.

Radio Vatikan | Bitno.net