Skup je započeo jutarnjom misom koju je u Domu Sveta Marta predvodio Sveti Otac.

Članovi povjerenstva, kojemu je na čelu kardinal Sean O’Malley, usmjerili su radove na izvještaje koje su pripremile radne skupine, ustanovljene u veljači ove godine. Među temama o kojima su raspravljale spomenute skupine bile su smjernice za zaštitu i brigu o maloljetnicima, potpora žrtvama i njihovim obiteljima, te formacija svećenikâ i redovnikâ.

Članovi su povjerenstva, kako stoji u priopćenju za medije, sudjelovali na konferencijama i seminarima o zaštiti maloljetnika, održanima u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Novom Zelandu, na Pacifičkim otocima, te nedavno na Filipinima, gdje je sudjelovalo 76 biskupa. Sljedećeg će se mjeseca susresti sa svim biskupima Srednje Amerike. U priopćenju se također posebno ističe prinos lokalnih Crkvi u razvoju djelotvornih smjernica u zaštiti maloljetnika.

O zalaganju Crkve u borbi protiv pedofilije i ohrabrenju pape Franje da se nastavi zauzimanje u svrhu zaštite djece, za Radio Vatikan govorio je isusovac Hans Zollner, član Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, koji se susreo sa Svetim Ocem nakon mise slavljene 9. listopada u Domu Sveta Marta.

“Ono što me se snažno dojmilo jest to što je u srpnju Sveti Otac primio šest žrtava zlostavljanja, zadržao se s njima cijelo prijepodne, slušao ih je, svakoga pojedinačno”, kazao je pater Zollner te napomenuo da se iz tog vrlo dirljivog događaja vidi koliko je Sveti Otac zlostavljanim žrtvama blizak.

“To je vrlo lijep i dobar znak, i mogao bi biti uzor biskupima, redovničkim poglavarima, da otvore svoje kuće, ali i svoje srce, kako bi poslušali i dali prostora za izražavanje patnje koju su mnogi morali godinama i desetljećima sami podnositi, u velikoj samoći i žalosti, i s osjećajem da ih Crkva ne sluša. Sveti Otac je stoga izravno i neizravno uistinu potaknuo sve nas da se suočimo s tom patnjom, da joj dopustimo da uđe u naše molitve i u naša srca, nastojeći učiniti sve to kako bi ljudi mogli nastaviti putom ozdravljenja” primijetio je isusovac.

Osvrnuvši se potom na skupštinu povjerenstva, pater Zollner je istaknuo važan obavljeni posao radnih skupina, koje su se imale baviti određenim temama utvrđenima na susretu održanom u veljači: “Upravo smo to htjeli postići tom podjelom na skupine, računajući na poznavanje, iskustvo i odnose koje su članovi tih skupina mogli staviti na raspoloživost cijeloga povjerenstva” kazao je pater Zollner te posebno istaknuo izvanredan rezultat na Filipinima, gdje je na susretu bilo nazočno 76 biskupa.

“U vrlo kratkom vremenu Filipinska je biskupska konferencija odlučila ustanoviti Tajništvo, odnosno povjerenstvo, na nacionalnoj razini, koje pomaže biskupijama, posebno onima manjima i onima koje nemaju osoblja za taj veliki posao, i to čine i u planiranju prevencije, i što se tiče pravnih i kanonskih pitanja koja valja rješavati. Kako se može vidjeti, to je dovelo do očitoga rezultata, vrlo ohrabrujućega, u kojemu se vidi kako je jedna biskupska konferencija tu temu doista primila k srcu”, istaknuo je p. Zollner napominjući da to uistinu može poslužiti kao uzor i drugim zemljama.

Spomenuvši na kraju skori susret, sljedećega mjeseca, članova povjerenstva s biskupima Srednje Amerike, pater je Zollner istaknuo brojne pozive koji im stižu sa svih strana, da daju svoje svjedočanstvo, da pomognu i savjetuju, i to na različitim razinama, od biskupijâ i kongregacijâ, do samih biskupskih konferencijâ:

“Ti pozivi pokazuju sve veću pozornost, posebno tamo gdje zlostavljanje i njegova prevencija do sada nisu bili u središtu zanimanja, i to ni društva općenito, a ni Crkve. Ta je promjena zacijelo također rezultat pisma Svetoga Oca od 2. veljače, koje je poslao biskupskim konferencijama i višim poglavarima redovničkih zajednica i redova, u kojima ih poziva na suradnju s povjerenstvom”, zaključio je na kraju p. Zollner, član Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika.

Radio Vatikan | Bitno.net