Brinuti se za izvore i zalihe vode hitni je imperativ, piše to papa Franjo u poruci za IV. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu koji Katolička crkva slavi danas zajedno s pravoslavnom braćom i sestrama i uz potporu drugih crkava i kršćanskih zajednica.

U središtu Papine poruke, koju je Vatikan objavio danas 1. rujna, je voda kao dobro od životne važnosti za čovjeka. Opisujući je kao dragocjeni element, Papa ističe da je „pristup zdravoj pitkoj vodi temeljno i opće ljudsko pravo, jer je voda nasušno potrebna čovjeku da bi preživio i kao takva uvjet za ostvarivanje drugih ljudskih prava”. Papa također skreće pozornost na činjenicu da je taj pristup za mnoge težak ili čak nemoguć.

Ističući temeljnu ulogu vode u stvaranju i ljudskom razvoju, Papa naglašava da je upravo zato „briga o izvorima i zalihama vode hitan imperativ”.

Ističe i da postoji hitna potreba za „zajedničkim projektima i konkretnim gestama koji priznaju da je svaka privatizacija prirodnog dobra vode nauštrb čovjekova prava da ima pristup tom dobru neprihvatljiva”.

Promatrajući taj problem iz kršćanske perspektive Papa navodi kako je to temeljno dobro bitan element čišćenja i života te objašnjava kako je Isus je, tijekom svojega poslanja, obećao vodu koja je kadra utažiti ljudsku žeđ zauvijek.

U fokusu Papinih razmišljanja u poruci su također mora i oceani. U vezi s tim Papa navodi kako „stalna briga za ovo neprocjenjivo blago predstavlja danas neizbježnu dužnost i pravi izazov”. Potrebna je djelatna suradnja među ljudima dobre volje kako bi se surađivalo u kontinuiranom Stvoriteljevom djelu. Mnogi napori, nažalost, konstatira sa žaljenjem Papa, ostaju besplodni zbog izostanka regulacije i stvarnih kontrola, osobito što se tiče zaštite morskih područja izvan nacionalnih granica. „Ne smijemo dopustiti – ističe Sveti Otac – da naša mora i oceani budu prekriveni beskrajnim poljima plutajuće plastike. Moramo se moliti kao da sve ovisi o Božjoj providnosti i raditi kao da sve ovisi o nama”.

„Molimo da vode ne budu znak podjele među narodima, već susreta za ljudsku zajednicu”, nastavlja Papa te poziva one koji u svojim rukama imaju vlast na dalekovidni pristup onome što on naziva „najosjetljivijim pitanjima naših dana, kao što su pitanja povezana s kretanjima migracija i klimatskim promjenama”.

Papa poziva na molitvu za sve one koji su uključeni u očuvanje mora i za one koji „pridonose razvoju i primjeni međunarodnih propisa na moru kako bi se zaštitilo pojedince, zemlje, robu, prirodna dobra”.

Završavajući svoju poruku, papa Franjo izražava nadu da će kršćanske zajednice i mladi ljudi „davati sve veći konkretni doprinos pomažući svakome da uživa u ovom neophodnom dobru, poštujući brigu za darove primljene od Stvoritelja, a osobito rijeke, mora i oceane”.

IKA | Bitno.net