U Vatikanu su predstavljeni planovi za obnovu vojarne i sjedišta Papinske švicarske garde, koja će se provesti u skladu s ekološkim i obiteljskim načelima, objavio je 3. listopada Vatican News.

„Moje življenje bilo bi nezamislivo bez Švicarske garde. Ona je uvijek uz mene – danju i noću. Njihov profesionalizam, disciplina, diskrecija i susretljivost ispunjavaju me velikom zahvalnošću. Ti mladići vode uređenu svakodnevicu, danonoćno radeći za moju osobnu sigurnost. Stoga, tim važnije je da se mogu osloniti na suvremen i siguran smještaj u Vatikanu – koji također postaje drugi dom za njihove supruge i djecu“, riječi su pape Franje napisane u brošuri o obnovi.

O financiranju obnove brine se Zaklada za obnovu vojarne Papinske švicarske garde osnovana 2016. u Solothurnu u Švicarskoj. Predsjednik Zaklade Jean-Pierre Roth, zapovjednik Christoph Graf, arhitekti Pia Durisch i Aldo Nolli te izaslanstvo Zaklade susreli su se nekoliko puta proteklih dana kako bi predstavili projekt.

„Ohrabreni smo i rečeno nam je da nastavimo dalje i to namjeravamo učiniti usprkos teškim vremenima u kojima živimo“, rekao je predsjednik Zaklade.

Na sadašnjim vojarnama, izgrađenima u 19. st., očiti su znakovi vremena. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin u pismu zahvale prijateljima Papinske švicarske garde napisao je da su dotrajale „i više ne nude okvir i opremu nužnu za smještaj gardista u uvjetima koji odgovaraju važećim normama“.

„Nekoliko inženjera i stručnjaka napravilo je studije izvodljivosti i zaključili su da obnova postojeće vojarne nema smisla ni sa strukturnog ni s financijskog gledišta, tako da je gradnja nove vojarne neizbježna“, izjavila je predsjednica pokroviteljskog odbora Doris Leuthard.

Postojeća vojarna premala je da bi se u njoj smjestili gardisti i članovi njihovih obitelji. „Važno je da gardisti mogu živjeti u Vatikanu sa svojim obiteljima i da oni koji se žele vjenčati nisu prisiljeni živjeti izvan Vatikana“, rekao je Roth.

Potreban je 30 % veći prostor za smještaj zbog promjene pravila o braku koja su postala manje stroga. To nije moguće postići obnovom postojeće zgrade pa će se graditi nova, što će biti prilika za primjenu ekološki održivih tehnika gradnje. Prema arhitektici Durisch „poštivanje okoliša bit će u središtu, prema onomu što je papa Franjo napisao u enciklici Laudato si‘, čiju 5. obljetnicu ove godine obilježavamo“. Tako će se materijal stare zgrade reciklirati u beton za novu. Arhitekt Nolli ustvrdio je kako će se koristiti jednostavni materijali te će zahtijevati malo održavanja, objavio je Vatican News.

Za obnovu će biti potrebno 54 506 000 švicarskih franaka koji se namjeravaju prikupiti donacijama.

Detalje i fotografije projekta možete pogledati OVDJE.