Evangelizirati mlade kako bi se otvorili za Gospodinov poziv

Prigrliti posvećeni život ne znači „biti heroji” ni prikazivati se drugima kao uzor, nego stajati uz one koji pate, svjesni svojega siromaštva, s povjerenjem u Gospodina i u Njegovu neizmjernu ljubav – napisao je papa Franjo u poruci sudionicima 25. općeg zasjedanja Španjolske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica koja se do četvrtka održava u Madridu. Slaveći 25. obljetnicu te muške i ženske stvarnosti i osvrćući se na temu zasjedanja: „Dat ću vam budućnost punu nade”, Papa je podsjetio na put koji je prošla Konferencija, kao na plodnu povijest, i bogatu skrovitom i tihom predanošću i svetošću.

Papa je u poruci potaknuo na služenje i oživljavanje posvećenog života u Španjolskoj, gledajući u povijest, ali u isto vrijeme i u budućnost. Nema sumnje da je redovnički život, bez skrivanja nesigurnosti i briga, pun prilika, oduševljenja i strasti, svjestan smisla koji posvećeni život ima i danas. Potrebni su nam muškarci i žene nade – nastavio je Sveti Otac citirajući jednu od misli ‘Godine posvećenog života’ koja se slavila 2015. godine, „ prihvatiti budućnost s nadom“.

Teškoće s kojima se danas susreće redovnički i Bogu posvećeni život očituju se smanjenjem duhovnih zvanja, starenjem članova, gospodarskim problemima, međunarodnim izazovom i globalizacijom, zamkama relativizma, marginalizacijom i obespravljenošću u društvu – napisao je papa Franjo i naglasio – Pa ipak, upravo u tim okolnostima raste nada u Gospodina koji je jedini sposoban pomoći i spasiti.

Među trenutnim izazovima Papa je istaknuo evangelizaciju mladih kako bi se otvorili za Gospodinov poziv, kako bi ih se zarazilo radošću evanđelja i pripadanjem Kristu. Mislio je na hrabre redovnike koji trebaju otvoriti nove putove i staviti pitanje zvanja kao temeljnu kršćansku opredijeljenost. Posvećeni život hodi u svetosti čineći djela milosrđa vraćajući se osluškivanju poziva i življenju s Crkvom u Crkvi, izlazeći iz udobnosti kako bi bili blizu ljudskom trpljenju i razočaranju koji očekuju svjetlo evanđelja.

Mnogo je izazova s kojima se danas susreće redovnički život. Vremena su se promijenila i naši odgovori moraju biti drugačiji. Sveti Otac je ohrabrio nove oblike organizacije imajući na umu potrebe izlaženja i traženja novih prisutnosti kako bi bili vjerni evanđelju i putovima ljubavi Božje. Potrebno je da u odlukama imaju prednost život molitve, osobni susret s Isusom, zajedničko razlučivanje i dijalog s biskupom. Na kraju poruke papa Franjo je zaželio da žive poniznom hrabrošću gledajući na budućnost i osluškujući Duha Svetoga kako bi doista bili proroci nade.

Vatican News | Bitno.net