Prije nekoliko dana, 11. listopada, obilježili smo 60. godišnjicu početka Drugoga vatikanskog sabora kojega je 1962. godine otvorio papa Ivan XXIII., a 8. prosinca 1965. godine zatvorio papa Pavao VI. Poznato je da je Sabor okupio više od 2500 sudionika, a kulminacija događaja bila je objava 16 dokumenata koji predstavljaju duh Drugoga vatikanskog sabora.

Postoje brojne fotografije Drugoga vatikanskog Sabora na kojima su prikazani redovi drvenih klupa sa zelenim sjedalima na kojima sjede biskupi iz svih dijelova svijeta. Znamo li što se dogodilo s tisućama klupa nakon što je Sabor završio?

Poznata je sudbina njih 24. One se mogu pronaći u crkvi svetog Mihaela i Magnusa koja se nalazi doslovno nekoliko koraka od Vatikana. Crkva se nalazi na pomalo skrivenom mjestu jer je okolnim zgradama skrivena od pogleda, a do njezina ulaza može se doći samo stepenicama. Zanimljivo je da je na ovome mjestu postojala crkva od osmog ili devetog stoljeća, a u današnjoj crkvi, koja je obnovljena 1989. godine, okupljaju se katolički vjernici iz Nizozemske.

Foto: Wikipedia

Otac Tiemen Brouwer, nizozemski svećenik koji služi u ovoj rimskoj crkvi, pretpostavlja da je njihovoj crkvi darovano 24 stolica koje su nakon Drugoga vatikanskog sabora ostale uporabljive, dok je ostatak klupa bio uništen tijekom dugogodišnjeg okupljanja.

Međutim, za CNN je objasnio kako nitko iz njegova nadbratstva nije mogao potvrditi ovu teoriju. „Nitko ne zna zašto su ovdje, nego samo znaju da su one ovdje“, izjavio je član nadbratstva i stalni đakon nizozemske katoličke zajednice, nakon što se raspitao kod brojnih starijih članova svoje redovničke zajednice. „Posjetiteljima uvijek govorim da gdje god sjednu, sigurno će sjesti na mjesto gdje je prije 60 godina sjedio neki biskup ili možda čak i kardinal“, dodao je.