Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni kazao je u petak, 1. prosinca obraćajući se novinarima da će kardinal Pietro Parolin predstavljati papu Franju na summitu COP28 u Dubaiju.

Mogu potvrditi da će državni tajnik kardinal Pietro Parolin predvoditi izaslanstvo Svete Stolice koje je već prisutno u Dubaiju na COP28 kako bi u subotu, 2. prosinca, prenio doprinos koji je Sveti Otac želio izgovoriti, rekao je ravnatelj Bruni odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da će kardinal Parolin sudjelovati na inauguraciji “Paviljona vjere” u Expo Cityju u Dubaiju u nedjelju, 3. prosinca, zajedno s prefektom Dikasterija za međureligijski dijalog kardinalom Miguelom Ángelom Ayusom Guixotom.

Papa Franjo je trebao krenuti na apostolsko putovanje u Dubai od 1. do 3. prosinca kako bi pružio potporu međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

U utorak, 28. studenog otkazao je planirani posjet na savjet liječnika.

Papa boluje od akutnog, infektivnog bronhitisa, kako je rekao u četvrtak, 30. studenog tijekom audijencije u Vatikanu.

Obraćajući se sudionicima seminara o Etici u zdravstvenom upravljanju, Papa je rekao da više nema temperaturu, ali je potvrdio da još uvijek prima antibiotsku terapiju.

Liječnik mi nije dopustio da idem u Dubai, rekao je u četvrtak. Razlog je to što je tamo jako vruće, a prelazak s vrućine na klimatizaciju nije dobar u trenutnoj situaciji s bronhima.

Papa je istaknuo potrebu brige za naš zajednički dom, posebno u enciklici Laudato si’, objavljenoj 2015. godine.

Nedavno je objavio apostolsku pobudnicu pod naslovom Laudate Deum kako bi obnovio pozive na odgovorno upravljanje stvorenim.

Laudate Deum također je nastojao ažurirati Laudato si’ s obzirom na promjene koje su se dogodile u proteklih osam godina.