Papa Franjo prihvatio je u četvrtak 30. studenoga odreknuće od službe prefekta Tajništva za ekonomiju Svete Stolice o. Juana Antonija Guerrera Alvesa. Novi prefekt je ekonomist Maximino Caballero Ledo, aktualni generalni tajnik, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

O. Guerrero Alves podnio je odreknuće iz osobnih razloga. U pismu koje je napisao suradnicima, objašnjava da je ove godine operiran te da mu terapija koju trenutno prima iznimno otežava obavljanje zadaće koja mu je povjerena. Također navodi da službu napušta „s tugom, ali i neizmjernom zahvalnošću Gospodinu, Svetom Ocu i svima vama sa zadovoljstvom što smo zajedno pridonijeli traženoj ekonomskoj reformi“.

„Zajedno i u suradnji s drugim kurijskim institucijama pomogli smo Svetom Ocu da poduzme važne korake u ekonomskom ustrojstvu Rimske kurije, u transparentnosti, u vjerodostojnosti Svete Stolice u pogledu ekonomskih pitanja. Pomogli smo da imamo jasnija pravila, ali još je mnogo stvari koje treba učiniti: centralizacija ulaganja, daljnja regulacija i pojednostavljenje procesa nabave, kako bi postali transparentniji i racionalniji; provedba Uprave za ljudske resurse, što je novi izazov za poboljšanje radnih uvjeta i klime Svete Stolice; planiranje veće uporabe informatičkih postupaka“, piše o. Guerrero.

U pismu je dodao kako se ulazi u novu fazu koja „zahtijeva kompetentniju osobu i prije svega, osobu koja će moći uživati u punini energije“.

Dosadašnji prefekt napisao je da su iskusili kako su u procesu reforme koraci unaprijed i unatrag, ali je vidljiv stvarni napredak. „Nismo sada na istom mjestu odakle smo počeli“, dodao je.

Pismo je zaključio izrazivši uvjerenost da će Tajništvo nastaviti izvršavati svoju zadaću s poniznošću, duhom služenja i u suradnji s drugim kurijskim institucijama. „Ekonomija uvijek mora biti sluškinja, nikada gospođa, naročito u instituciji kao što je Sveta Stolica“, istaknuo je o. Guerrero Alves.

Odreknuće stupa na snagu od četvrtka 1. prosinca, prenosi Vatican News.