U tradiciji Crkve ova se nedjelja nazivala in albis, što je podsjećalo na obred koji su vršili novokrštenici, u noći, uskrsnoga bdjenja. Svakom od njih bila je dodijeljena bijela haljina ili alba, kako bi se izrazilo njihovo novo dostojanstvo djece Božje – kazao je Sveti Otac.

U Jubilejskoj, 2000. godini, sveti Ivan Pavao II. ustanovio je ovu nedjelju kao svetkovinu Božjega Milosrđa. Prije nekoliko mjeseci zaključili smo izvanredni jubilej milosrđa, a ova Nedjelja nas poziva, da ponovno i snažno prihvatimo milost koja dolazi od Božjega Milosrđa – kazao je papa Franjo.

Smisao milosrđa se – u dan Isusova uskrsnuća – predstavlja kao oproštenje grijeha. Uskrsli Isus je svojoj Crkvi, kao prvotni zadatak, prenio isto ono poslanje koje je i sam primio od Oca; da se svima ponese konkretni navještaj oproštenja  grijeha. Ovaj vidljivi znak njegova milosrđa, sa sobom nosi mir srca i radost susreta s Gospodinom – kazao je Papa.

Milosrđe otvara vrata uma za bolje razumijevanje Božjeg otajstva i naše vlastite opstojnosti. Po njemu razumijemo kako nasilje, mržnja i osveta nemaju nikakvog smisla, a prva žrtva jest onaj koji te osjećaje živi, jer sam sebe lišava vlastitoga dostojanstva. Milosrđe isto tako otvara i vrata srca te nam omogućuje iskazati blizinu – napose onima koji su sami i marginalizirani – jer čini da se osjećaju međusobno braćom i djecom jednog jedinog Oca.

Milosrđe također grije srce i drži ga osjetljivim na potrebe braće po međusobnom dijeljenju i sudioništvu na dobrima. Milosrđe sve angažira i potiče da budu instrumenti pravednosti, pomirenja i mira – kazao je Sveti Otac te napomenuo: Nikada ne zaboravimo da je milosrđe ključ života vjere i konkretni oblik po kojemu Isusovo uskrsnuće činimo vidljivim. Neka nam Marija, Majka Milosrđa, u sve ovo pomogne vjerovati i radosno živjeti.

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je podsjetio kako je jučer u Oviedu, u Španjolskoj, blaženim proglašen svećenik Luis Antonijo Rosa Ormières, iz 19. stoljeća, koji je svoje brojne ljudske i duhovne kvalitete, stavio je u službu odgoja te je osnovao Kongregaciju sestara Anđela čuvara. Njegov primjer i zagovor, neka posebno pomogne onima koji rade u školi ili na području odgoja i obrazovanja – poželio je papa Franjo.

Uputivši, po svom običaju, pozdrav svim hodočasnicima iz Italije i svijeta, Sveti Otac je poseban pozdrav uputio vjernicima koji njeguju pobožnost prema Božjemu Milosrđu, okupljenima pred crkvom Svetoga Duha u Sassiji. Papa je na kraju zahvalio svima onima koji su mu čestitali Uskrs, a zauzvrat je – na svakog od njih i na sve obitelji – zazvao milost Uskrsloga Gospodina. Na kraju, okupljene je vjernike, hodočasnike i radoznalce, Sveti Otac otpustio na svoj uobičajeni način.

Radio Vatikan | Bitno.net