Na savjet liječnika papa Franjo je “s velikim žaljenjem” otkazao put u Dubai, na programu od 1. do 3. prosinca povodom konferencije COP28. Odluka – koju je objavio ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni – donesena je zbog Papina zdravstvenoga stanja, jer je CT-om obavljenim prošle subote utvrđena upala na predjelu pluća.

Zahtjev liječnika

U priopćenju objavljenomu večeras Matteo Bruni objašnjava: “Iako se opća klinička slika Svetoga Oca poboljšala s obzirom na gripu i upalu dišnih putova, liječnici su zamolili Papu da ne ide na put u Dubai predviđen za sljedećih nekoliko dana, povodom 28. konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama”.

Papino žaljenje

Papa Franjo je s velikim žaljenjem prihvatio zahtjev liječnika, stoga je putovanje otkazano – objasnio je vatikanski glasnogovornik te dodao – Budući da su Papa i Sveta Stolica voljni sudjelovati u raspravama koje će se održavati sljedećih dana, bit će što je prije moguće utvrđeni načini na koje se to može ostvariti.

Papa Franjo trebao je 1. prosinca otputovati u Dubai kako bi sudjelovao na važnom skupu o klimi, na kojemu je, u subotu 2. prosinca ujutro, trebao održati govor. Dan poslije, u nedjelju 3. prosinca, programom je bilo predviđeno svečano otvorenje Faith Pavillona, ​​Paviljona vjere, unutar prostora Expo Cityja.

Jorge Mario Bergoglio bio bi prvi papa koji sudjeluje na Konferenciji stranaka, prema kojoj je uvijek pokazivao veliku pozornost, toliko da ju je više puta opširno spomenuo u nedavno objavljenoj apostolskoj pobudnici Laudate Deum, kao priliku za promjenu u koju treba polagati nadu za svijet u kojemu klimatska kriza postaje sve ozbiljnija.