Prilikom proglašenja trojice novih biskupa, koje je održano u ponedjeljak u bazilici svetog Petra u Rimu, papa Franjo upozorio je biskupe da izbjegavaju politikanstvo, biznis i tzv. visoka društva. Biskupima je poručio kako bi trebali odolijevati kušnjama da se ponašaju kao prinčevi. Sveti Otac objašnjava kako bi njihov cilj trebalo biti služenje, a ne dominacija nad ljudima, donosi Catholic Herald.

Papa ih je također upozorio kako bi već istoga dana od preuzimanja službe, ili najkasnije sljedećega dana, trebali biti dostupni svojim svećenicima. „Molim vas da budete blizu svećenicima“, naglasio je. Također ih je zamolio da budu bliski sa siromašnima i bespomoćnima.

U pet godina pontifikata papa Franjo je često inzistirao kako kler treba služiti i izbjegavati slavu. Trojica novih katoličkih biskupa su: Waldemar Stanislaw Sommertag iz Biskupije Pelplin u Poljskoj, Alfred Xuareb, iz Biskupije Gozo na Malti i Jose Avelino Bettencourt iz Nadbiskupije Ottawa u Kanadi.

Novim biskupima Papa je poručio kako je molitva njihova primarna dužnost te „ako ne održavaju snažan duhovni život, onda ne ispunjavaju svoj poziv“. Molitva je primarna zadaća svakog biskupa. „Biskup koji ne moli ne ispunjava svoju dužnost i svoj poziv“.  Novim biskupima je poručio da svoje stado ljube ljubavlju oca.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net