Hvaljen budi, Gospodine, zbog predivnog djela amazonskih naroda i sveukupne bioraznolikosti koju ove zemlje sadrže – rekao je papa Franjo susrevši se jučer u peruanskom gradu Puertu Maldonadu s narodima Amazonije. To je ujedno bilo prvo Papino javno obraćanje po dolasku u tu zemlju.

Papa je u svom govoru upozorio da su danas domorodački amazonski narodi vjerojatno najugroženiji jer su s jedne strane gospodarski interesi koji žele iskoristiti prirodna bogatstva Amazonije, a s druge oni koji u ime „očuvanja“ prirode štete narodima koji obitavaju to područje. Trebamo prekinuti povijesnu paradigmu koja promatra Amazoniju kao neiscrpni izvor zaliha za druge zemlje, a da pritom ne uzimaju u obzir njezine stanovnike – istaknuo je Sveti Otac napominjući da je nužno stvaranje institucionalnog izraza poštovanja, prepoznavanja i dijaloga s domorodačkim narodima, priznajući i iskupljujući njihove kulture, jezike, tradicije, pravâ i duhovnost. Priznavanje i dijalog će biti najbolji način preobražavanja odnosâ čija je povijest obilježena isključivanjem i diskriminacijom.

Istovremeno – nastavio je papa Franjo – pravedno je priznati postojanje obećavajućih inicijativa koje dolaze od strane vaših zajednica i organizacija koje se zalažu da domorodački narodi i zajednice budu čuvari šuma. Sveti je Otac rekao da bi resursi dobiveni takvim očuvanjem pomogli obiteljima i zajednicama, a takav je oblik „činjenja dobra“ u skladu s praksama „dobrog življenja“ koje se pronalaze u mudrosti naših naroda. Vi ste živo sjećanje poslanja koje nam je Bog svima povjerio: zaštita našeg zajedničkog doma – kazao je Papa dodajući da zaštita zemlje nema druge svrhe doli zaštitu života.

Domorodačke narode kao i njihove postojbine ne ugrožava samo ekološko zagađenje koje je posljedica nezakonitog rudarenja, nego vezano s tim i trgovina ljudima, ropski rad i spolno zlostavljanje. Nasilje nad mladima i ženama vapije u nebo – naglasio je Sveti Otac te nastavio – Uvijek sam osjećao bol zbog tolikih koji su žrtve različitih oblika trgovine ljudima. Gdje je tvoj porobljeni brat, tvoja porobljena sestra? Nemojmo okretati glavu! Ovo se pitanje tiče sviju nas! – kazao je Papa dodajući da Crkva nikad neće prestati podizati glas za odbačene i one koji trpe.

Papa Franjo je istaknuo potrebu zaštite takozvanih „domorodačkih naroda u dragovoljnoj izolaciji“ koji su otišli u najnepristupačnije dijelove šume kako bi živjeli slobodu. I dalje štitite tu najranjiviju braću i sestre – rekao je Papa – Njihova nas prisutnost podsjeća da ne možemo koristiti dobra namijenjena svima slijedeći zahtjeve konzumističke pohlepe, nego se trebaju postaviti ograničenja koja će nas očuvati od planova masovnog uništenja staništa. Priznavanje tih naroda nas podsjeća da nismo apsolutni vlasnici stvorenoga. Njihova nas kozmička vizija i mudrost mogu naučiti mnogo toga – kazao je Sveti Otac.

Kultura naših naroda znak je života – rekao je Papa napominjući da Amazoniju ne karakterizira samo bioraznolikost, nego i kulturno bogatstvo koje se treba očuvati pred novim oblicima kolonijalizma. Upravo je obitelj bila i jest društvena ustanova koja je najviše pridonijela održavanju naših kultura na životu. U prošlim krizama, suočeni s različitim oblicima imperijalizma, obitelji autohtonih naroda su bile najbolja obrana života – kazao je Sveti Otac ističući potrebu slušanja starijih jer posjeduju mudrost koja ih povezuje s transcendentnim i pomaže im vidjeti ono bitno u životu. Nemojmo zaboraviti da nestanak kulture može biti jednako ozbiljno, ako ne i ozbiljnije, od nestanka životinjske ili biljne vrste – naglasio je papa Franjo.

Obrazovanje pomaže graditi mostove i u stvaranju kulture susreta – nastavio je Sveti Otac – Obrazovanje domorodačkih naroda mora biti prioritet i obaveza države: integrirano i inkulturirano opredjeljenje koje prepoznaje, poštuje i integrira njihovu staru mudrost kao blago koje pripada čitavoj zemlji. Papa je potom zamolio svoju braću biskupe da nastave promicati međukulturno i dvojezično obrazovanje u školama, na sveučilištima i u drugim obrazovnim ustanovama. Rekao je da podupire nastojanja mladih pripadnika domorodačkih naroda da sa svog stajališta izrade novu antropologiju, da nanovo protumače povijest svojih naroda iz vlastite perspektive, a također je potaknuo umjetnike u njihovoj težnji da svijetu očituju kulturno bogatstvo i pogled na svijet autohtonih naroda Amazonije.

Podsjećajući na to koliko se samo misionara posvetilo njima i obrani njihove kulture jer su bili nadahnuti Evanđeljem, kazao im je da Crkvi nisu strani njihovi problemi i životi, da ona ne želi biti daleko od njihova načina života i organizacije. Potrebni su nam domorodački narodi da oblikuju kulturu mjesnih Crkvi u Amazoniji – rekao je papa Franjo i nastavio – Pomognite svojim biskupima, misionarima da budu jedno s vama, te da na taj način putem uključivog dijaloga oblikujete Crkvu s amazonskim licem, Crkvu s domorodačkim licem. U tom sam duhu sazvao Sinodu o Amazoniji koja će se održati 2019. godine – kazao je na kraju Sveti Otac napominjući prisutnima da vjeruje u izdržljivost njihovih naroda kao i njihovu sposobnost odgovaranja na teška vremena u kojima žive.

Papa je Franjo stigao u Peru u četvrtak i tako započeo drugi dio svojeg dvadesetdrugog apostolskog putovanja. Napustivši Iquique u Čileu, Papa je sletio u zračnu luku u Limi u 22.35 po europskom vremenu, 45 minuta ranije nego što se očekivalo.

Pri samom dolasku na aerodrom, Svetog Oca je pozdravio i poželio mu dobrodošlicu predsjednik Republike, Pablo Kuczynski, zajedno sa suprugom. Dobrodošlici su prisustvovali predstavnici građanskih i političkih vlasti zajedno s apostolskim nuncijom u Peruu, Nicolom Girasolijem; nekoliko biskupa, kardinal i nadbiskup Lime; predsjednik peruanske biskupske konferencije i mnogi vjernici. Svi su pozdravili Papu radosnom glazbom, a zatim službenim himnama koje je sabrano slušao.

Dvoje je djece papi Franji donijelo cvijeće. Kao znak radosti naroda i mjesne Crkve dočekao ga je i orkestar „Simfonija za Peru“, u kojemu između ostaloga sviraju mladi i djeca iz predgrađa Manchai, jednog od najsiromašnijih u Limi. Prilikom službenog dočeka nisu bili predviđeni govori. Nakon što je pozdravio izaslanstva, Papa je automobilom otišao u Apostolsku nuncijaturu koja će ovih dana biti njegov dom.

RV | Bitno.net