Papa Franjo neće predvoditi misu i procesiju na blagdan Tijelova, objavio je danas Tiskovni ured Svete Stolice.

U priopćenju je istaknuto kako je do odluke došlo “zbog ograničenja uzrokovanih gonalgijom”, odnosno bolovima u koljenu s kojim se Sveti Otac muči već neko vrijeme kao i zbog “posebnih liturgijskih potreba” proslave Tijelova.

Vijest je stigla samo dan nakon što se Papa, koji se već nekoliko tjedana na javnim događajima kreće u invalidskim kolicima, ispričao što mora odgoditi zakazani pastoralni pohod u Južni Sudan i Kongo zbog otežanog kretanja.

Od 2013. do 2107. Franjo je slijedio običaj svojih prethodnika te misu na Tijelovo slavio u bazilici svetog Ivana Lateranskog pa zatim predvodio euharistijsku procesiju do bazilike svete Marije Velike.

Idućih je godina Papa odlučio misu na Tijelovo slaviti u različitim rimskim župama sve do pandemije koja je Svetog Oca primorala da odustane od procesije te da misu slavi uz ograničen broj vjernika u bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Unatoč problemima s koljenom Papin idući planirani pastoralni pohod Kanadi od 24. do 29. srpnja još uvijek nije otkazan, pa se čini da se liječnici nadaju da bi Franjo još uvijek mogao biti spreman za taj put.