Motuproprijem pape Franje objavljenim 16. veljače u vatikanski kazneni zakon uvodi se socijalna reintegracija, a tri nova članka stupaju na snagu istoga dana, prenosi agencija Kathpress.

Ubuduće će osuđenici moći smanjiti osminu do trećinu svoje kazne ako sudjeluju u nekom od programa terapija ili resocijalizacije. Odluka se obrazlaže „promjenom senzibiliteta“, budući da su neki dosadašnji standardi i rješenja nadiđeni. Papa Franjo opetovano ističe da svaki osuđenik mora dobiti priliku za novi početak.

Osim uzornog ponašanja preduvjet za smanjenje kazne je konkretni plan resocijalizacije, osuđenik koji preuzme tu obvezu morao bi obavljanjem društveno korisnih poslova ublažiti posljedice kaznenog djela. Daljnje promjene u kaznenom zakonu odnose se na slobodu optuženika i kazneni postupak.

U nedostatku vlastitih izvora, kazneno i procesno pravo Države Grada Vatikana još uvijek se temelji na talijanskom kaznenom zakonu iz 19. stoljeća te u mnogim dijelovima ne udovoljava današnjim standardima.