Današnje se 100. obljetnice izbora pape Pija XI. papa Franjo spomenuo primivši u audijenciju studente Papinske lombardijske bogoslovije svetih Ambroza i Karla u Rimu, njemu vrlo drage ustanove. Achille Ratti je bio njezin student i uvijek mu je ostala na srcu; papa Franjo se stoga spomenuo djelovanja svojega prethodnika kako bi svećenicima koji tamo studiraju dao ideje za njihovu službu.

Papa je podsjetio kako je Pio XI., čim je bio izabran, odlučio udijeliti svoj blagoslov s vanjske lože, a ne više u unutrašnjosti bazilike svetoga Petra. Želio je da njegov prvi blagoslov bude upravljen Urbi et Orbi, gradu Rimu i čitavom svijetu. Ta gesta – prema riječima pape Franje – treba potaknuti svećenike da se otvore, prošire horizont službe na dimenzije svijeta, kako bi doprli do sve djece koju Bog želi zagrliti svojom ljubavlju.

Molim vas, nemojmo ostati zabarikadirani u sakristiji i nemojmo stvarati male zatvorene skupine u kojima se osjećamo ugodno i možemo biti mirni – potaknuo je Papa te dodao – Postoji svijet koji čeka evanđelje, a Gospodin želi da mu se njegovi pastiri suobliče, noseći u srcu i na leđima očekivanja i teret stada. Srca otvorena, suosjećajna, milosrdna. Kao što mi tražimo najmilosrdnijega ispovjednika kada tražimo oprost za svoje grijehe, tako i vi budite milosrdni. Sa svima. Nemojte zaboraviti da se Bog nikada ne umara praštati. Mi smo ti koji se umorimo tražiti oprost. Zbog toga su potrebna otvorena, suosjećajna i milosrdna srca – ponovio je – te ruke marljive i velikodušne, koje se prljaju i ranjavaju iz ljubavi, poput Isusovih na križu. Tako služba postaje Božji blagoslov za svijet.

Papa od svećenika traži da učine to da znanje nikada ne bude odvojeno od života i povijesti, jer Crkva koja ima toliko toga za reći, ali čije su riječi lišene pomazanja i ne dotiču tijelo ljudi, nije u službi evanđelja. Naprotiv, potrebno je prikloniti znanost Duhu u molitvi, a potom boraviti u konkretnim situacijama Crkve i svijeta, kako bismo imali riječi života, bili svećenici koji izgaraju od želje da evanđelje pronesu ulicama svijeta, u gradske četvrti i u kuće, ponajviše na najsiromašnija i zaboravljena mjesta – istaknuo je papa Franjo.

Potaknuvši nazočne da otvore srce raspoloživosti i služenju, te da se svakoga dana upitaju – kako je savjetovao Pio XI. – što mogu ponuditi Bogu; papa Franjo im je savjetovao da ne teže važnim ulogama, nekoj određenoj župi ili određenoj katedri, te da budu pozorni na karijerizam. Često se, također u Italiji, crkveni govori svode na sterilnu unutarnju dijalektiku između inovatora i konzervativnih; između onih koji više vole jednog političara i onih koji vole nekog drugog; a zaboravlja se glavno: biti Crkva kako bismo živjeli i širili evanđelje. Nemojmo se brinuti za male, kućne vrtove; postoji cijeli jedan svijet žedan Krista – istaknuo je Papa.

Sveti je Otac potom spomenuo encikliku pape Rattija, ‘Quadragesimo anno’, u kojoj je istaknuo gomilanje moći u rukama nekolicine, te despotsko ovladavanje gospodarstvom. Pritom je papa Franjo primijetio da je to stvarnost koja je i danas očita, dok je razlika između malo bogatih i mnogo siromašnih sve veća, a nejednakosti su se povećale zbog pandemije. U odnosu na takve prilike, Papa je potaknuo studente lombardijske bogoslovije da budu znakovi i sredstva zajedništva ljudi s Bogom i među njima. Budite stoga tkalci zajedništva, iskorjenitelji nejednakostī, pastiri pozorni na znakove patnje naroda. I kroz znanje koje stječete, budite kompetentni i hrabri u uzdizanju proročkih riječi u ime onih koji nemaju glasa – rekao im je Papa.

Kako bi ostvarili te važne zadaće papa Franjo ih je potaknuo da mole Boga da sanjaju ljepotu Crkve, i posebno za Italiju, Crkvu vjerniju duhu evanđelja, slobodniju, bratskiju i radosniju u svjedočenju Isusa, potaknutu žarkom željom da dopre do onih koji nisu upoznali Boga svake utjehe. Crkvu koja njeguje zajedništvo jače od svake razlike i koja je još više zauzeta za siromašne u kojima je prisutan Isus.