Prije svega naviještajte evanđelje. Jer još i danas, u svijetu u kojemu je izazov interkulturalizma i inkluzije živ i hitan, unutar Crkve i izvan nje, mnogo je muškaraca i žena koji još uvijek trebaju evanđelje. I to ne samo u takozvanim ‘misijskim zemljama’ nego i na starom i umornom Zapadu – istaknuo je papa Franjo susrevši se sa spiritancima, članovima Kongregacije Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrješnoga Srca Blažene Djevice Marije, ustanovljene, štoviše, ponovno uspostavljene spajanjem dvaju redovničkih zajednica: Kongregacije Duha Svetoga (ustanovljene 1703.) i Družbe Presvetoga Srca Marijina (ustanovljene 1841.). Sveti je Otac danas, u Apostolskoj palači, primio članove kongregacije upravo povodom 175. obljetnice njezina „ponovnog ustanovljenja“, javlja Vatican News.

Početci kongregacije

Papa Franjo se posebno osvrnuo na povijest prvoga ustanovljenja i na bitne vrijednosti na kojima se temelji karizma spiritanaca: hrabrost, otvorenost i predanost djelovanju Duha kako bi učinio nešto novo. Spomenuo se stoga lika Claude-Françoisa Poullart des Placa, vrlo mladoga đakona, utemeljitelja Kongregacije Duha Svetoga koji se, potaknut Duhom, zajedno s dvanaest kolega iz sjemeništa hrabro upustio u neočekivanu pustolovinu.

Unatoč tomu što je mogao biti dobar svećenik iz bogate obitelji, odrekao se perspektive mirne budućnosti u svrhu misije koju tek treba otkriti, izlažući se žrtvama, nerazumijevanju i protivljenju, s vrlo krhkim zdravljem koje ga je odvelo u ranu smrt, čak i prije nego što je mogao vidjeti ostvarenje svojega sna – napomenuo je Papa.

Mnogo je bilo nepredviđenih događaja, mnogo prepreka, ali njegova poslušnost djelovanju Duha sve je pretvarala u hrabro ‘da’, zahvaljujući kojemu je Bog svaki put započinjao nešto novo u njemu, a po njemu i u drugima. U svoj onoj braći koja nastavljaju njegovo djelo, spremni odgovoriti na nove znakove vremena, dakle u služenju siromašnim sjemeništarcima, pučkim misijama, naviještanju ad gentes u raznim dijelovima svijeta, ne dopuštajući da ih zastraši ni vjerski progon koji je pokrenula Francuska revolucija.

Ujedinjene snage

Lijepa je to i bogata povijest – primijetio je rimski biskup prisjetivši se još jednog posebnog trenutka: drugoga utemeljenja, 1848. godine, odnosno sjedinjenja s Družbom Presvetoga srca Marijina, koju je ustanovio François Libermann. U to je vrijeme bilo potrebno prevladati strah i ljubomoru – napomenuo je – ali braća tih dviju obitelji prihvaćaju izazov, ujedinjujući svoje snage i dijeleći ono što imaju u novom početku. Nakon više od stoljeća i pol vide se plodovi, počevši od raširene prisutnosti kongregacije u 60 zemalja na pet kontinenata, s oko 2600 redovnika i sudjelovanje brojnih laika.

Zahvaljujući vašoj spremnosti za promjene i vašoj ustrajnosti, ostali ste vjerni duhu svojih početaka: evangelizirati siromašne, prihvatiti misije tamo kamo nitko ne želi ići, davati prednost služenju najnapuštenijima, poštovati narode i kulture, formirati lokalni kler i laike za cjeloviti ljudski razvoj, i sve to u bratstvu i jednostavnom životu te ustrajnosti u molitvi.

Molitva, hrabrost, unutarnja sloboda

Udaljujući se od unaprijed pripremljenoga teksta, Papa je posebno istaknuo molitvu. Važno je moliti, ne zanemariti molitvu, i to ne samo formalnu molitvu… Molite ozbiljno! – potaknuo je Sveti Otac. Jednako je važno ne odreći se hrabrosti i unutarnje slobode, koje valja njegovati i učiniti živim obilježjem njihova apostolata, posebno u ovom svijetu kojemu je toliko potreban evanđeoski navještaj.

Gledajte svakoga očima Isusa koji želi susresti svakoga – svakoga! Nemojte to zaboraviti, sve, sve, svakoga!, približavajući se posebno siromašnima, dodirujući ih rukama i upirući svoj pogled u njihov.

Dopustite da vas Duh vodi

Posljednja preporuka koju je Sveti Otac dao prisutnim misionarima jest da se prepuste vodstvu svježega i životnog daha Duha, pravog protagonista svake misije. Dopustite mu da vas prosvijetli, da vas usmjeri, gurne kamo želi, ne postavljajući uvjete, na isključujući nikoga, jer On zna što je potrebno u svakom dobu i u svakom trenutku – rekao je na kraju papa Franjo.