Trećeg dana boravka u Mianmaru u srijedu 29. studenog papa Franjo u jutarnjim satima je služio svečanu misu na stadionu u Yangonu, gdje se okupilo oko 150.000 vjernika.

Crkvena zajednica od oko 700.000 vjernika u Mianmaru je vrlo živa s jakim osjećajima solidarnosti bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, nastojeći pružiti pomoć žrtvama oružanih etničkih sukoba, čije se posljedice još uvijek osjećaju. Mnogi su se spustili pješke s brdskih područja da vide Petrova nasljednika.

Put osvete nije Isusov put, već posve nešto drugo, istaknuo je Papa u propovijedi. Zbog mržnje i prezira podnio je muku i smrt, ali on sa samilošću oprašta. Mnoge zajednice i s ograničenim sredstvima naviještaju evanđelje pozivajući pripadnike plemenskih skupina, bez ikakvih pritisaka da ga prihvate. U raspetom Kristu nalazimo sigurni kompas, koji nas može dovesti do Božjeg svjetla. U njegovim ranama možemo naći snagu za liječenje svih rana, rekao je Papa i primijetio kako mu je dobro poznato da mnogi ljudi u Mianmaru podnose rane vidljivog i nevidljivog nasilja.

Naravno da u svjetovnom razmišljanju postoje napasti za osvetom, što proizlazi iz gnjeva i željom za osvetom. To međutim nije Isusov put, ponovio je Papa i dodao kako nas euharistija uči da ćemo odmor pronaći u Kristovim ranama, koje će nas očistiti od svih naših krivih putova, kojima želimo odgovoriti na podnesena nasilja.

Papa je izrazio nadu da će Kristovim ranama mianmarski katolici okusiti mirisni lijek Očeva milosrđa i pronaći snagu da ga i drugi upoznaju. Evanđeoska poruka opraštanja i milosrđa služi se logikom, koju svi ne shvaćaju i koja nailazi na razne prepreke. Njegova ljubav, koja se objavila na križu, je nezaustavljiva. To je neka vrsta duhovnog GPS-a koji nas vodi sigurno do intimnog Božjeg života i do srca bližnjega.

Nakon mise uslijedio je susret s Vrhovnim vijećem budističke redovničke zajednice Sangha, a potom susret s mianmarskim biskupima u dvorani pokraj katedrale Svete Marije.

Sutra ujutro će Papa u katedrali Svete Marije u Yangonu slaviti misu s mladima, a potom slijedi oproštaj u zračnoj luci odakle će se Sveti Otac zrakoplovom zaputiti u glavni grad Bangladeša Daku.

Tu će Papa provesti tri dana kao i u Mianmaru, gdje je u više navrata istaknuo kako je za budućnost ove zemlje potreban mir na čemu moraju svi raditi.

Tijekom protekla tri dana, Papa je imao brojne susrete i razgovore. Među ostalim, sastao se s vjerskim vođama Mianmara, mianmarskim predsjednikom Htin Kyawom te državnom savjetnicom Aung San Suu Kyi. Podsjetimo, trenutačno u Minamaru traje kriza u saveznoj državi Rakhine, gdje su sigurnosne snage Mianmara optužene za zločine protiv civilnog stanovništva iz naroda Rohingya.

IKA | Bitno.net