Na misi je sudjelovao oko 120 osoba, među kojima i 50 zatvorenika, mladića i djevojaka. Tijekom obreda pranja nogu Papa je oprao noge 12 zatvorenika različite nacionalnosti i vjeroispovijesti.

U kratkoj homiliji koju je održao bez unaprijed pripremljenog teksta Papa se obratio mladim zatvorenicima u Casal de Marmu dirljivim riječima, polazeći od slike Isusa koji pere noge svojim učenicima. Prati noge, objasnio je Papa, znači poručiti drugome “ja sam u tvojoj službi” i to konkretno znači da jedni drugima “moramo pomagati”. “Pomoći jedni drugima – to je ono što nas Isus uči i to je ono što ja činim, i to činim od srca, jer je to moja dužnost. Kao svećenik i kao biskup moram biti u vašoj službi. Ali to je dužnost koja mi dolazi iz srca, volim je. Volim to i volim to činiti jer me Gospodin tako naučio. Ali i vi, pomažite si: pomažite uvijek jedni drugima. I tako pomažući ćemo činiti dobro”, rekao je Papa u svom dirljivom obraćanju.

Zatim je uslijedio obred pranja nogu tijekom kojeg je Papa oprao noge 12 mladih zatvorenika, među kojima su bile dvije djevojke i nekoliko muslimana, a zatim ih je obrisao ručnikom i poljubio. Zanimljivo da je među njima, kako je obznanjeno u Vatikanu, i “Srpkinja rođena u Rimu muslimanske vjere“. Tijekom obreda pranja nogu, papa Franjo je imao na sebi pregaču koju mu je darovala zajednica “Villa san Francesco” iz Facen di Pedavene, u provinciji Belluno, koja skrbi za mlade s obiteljskim i osobnim teškoćama. Mladi iz te zajednice su Papi sašili pregaču od konca iz Svete zemlje. Za vrijeme pružanja znaka mira, papa Franjo je zagrlio i ponovno poljubio 12 mladih zatvorenika, a kasnije je osobno pričestio sve one koji su pristupili pričesti. Nakon mise Papa je pošao u zatvorsku dvoranu gdje se susreo s mladim zatvorenicima i zatvorskim osobljem. Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa kardinal Bergoglio je običavao slaviti Misu Večere Gospodnje u nekom od zatvora ili hospicija za siromašne ili marginalizirane. (ika/bitno.net)