Papa Franjo i njegovo međunarodno Kardinalsko vijeće raspravljali su o mogućnosti ustanovljenja regionalnih sudova diljem svijeta koji bi sudjelovali u donošenju presuda vezanih za slučajeve seksualnog zlostavljanja počinjenog od strane klera.

Glasnogovornik Vatikana Greg Burke potvrdio je istinitost izvještaja u kojem je navedeno da su Papini kardinalski savjetnici razmatrali decentralizaciju uloge Kongregacije za nauk vjere u bavljenju slučajevima zlostavljanja, no naglasio je i kako time autoritet Kongregacije neće biti umanjen.

Ovu je ideju papa Franjo već iznio tijekom svog leta iz Fatime sredinom prošle godina kada je novinarima rekao kako je Kongregacija za nauk vjere preplavljena mnogim odgođenim slučajevima, budući da ih ne mogu sve na vrijeme obraditi.

“Zbog toga razmišljamo o uvođenju podrške na razini kontinenta, jednu ili dvije po kontinentu. Primjerice, u Latinskoj Americi jedna bi bila u Kolumbiji, a druga u Brazilu. Ona bi služila kao kontinentalni predsudovi ili sudovi”, rekao je tom prilikom papa Franjo.

Prema pisanju Vatican Insidera, prednost sudova bila bi u pomoći oko rješavanja komplikacija vezanih za različite zakone i običaje u pojedinim zemljama, omogućujući brže rješavanje slučajeva.

Druga tema kojom se Vijeće bavilo jest pitanje biskupskih konferencija i načina na koje one mogu doprinijeti teološkim temama u kolegijalnijem duhu. Ta su razmatranja također na tragu Franjinih ranijih riječi iznesenih u apostolskoj pobudnici „Radost Evanđelja“ u kojoj je kritizirao utjecaj pretjerane centralizacije na misionarsko djelovanje Crkve.

Glasnogovornik Burke je naglasio da je prilikom bavljenja ovom temom Kardinalsko vijeće u duhu zdrave decentralizacije posebno razmatralo motuproprij svetog Ivana Pavla II. Apostolos Suos, ali potvrđujući da je papa uvijek taj koji čuva jedinstvo Crkve.

Kardinalsko vijeće osnovano je prije pet godina u svrhu savjetovanja pape o pitanjima reforme Kurije i upravljanja Crkvom. Članovi Vijeća su: Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice; Oscar Rodriguez Maradiaga, nadbiskup Tegucigalpa (Honduras); Sean P. O’Malley, nadbiskup Bostona (SAD); Francisco Javier Errazuriz Ossa, umirovljeni nadbiskup Santiaga (Čilea); Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija (Indija); Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Reisinga (Njemačka); Laurent Monsengwo Pasinya, nadbiskup Kinshase (Kongo); George Pell, prefekt Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, i Giuseppe Bertello, predsjednik Uprave Grada Vatikana.

Od navedenih sa sastanka je izostao samo kardinal Pell, koji se u Australiji suočava s optužbama za seksualno zlostavljanje.

Ivo Džeba | Bitno.net