Sveti Otac Franjo danas na općoj audijenciji uputio je poseban pozdrav hrvatskim hodočasnicima, napose sudionicima zahvalnoga hodočašća povodom 25. obljetnice od osnutka Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Trgom svetoga Petra odjeknula je danas pjesma “Rajska Djevo, Kraljice Hrvata”, u izvedbi Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”. Naime, u sklopu zahvalnoga hodočašća za 25 godina od osnutka Vojnoga ordinarijata, pripadnici ordinarijata, članovi Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i Vatrogasna zajednica uz vojnoga ordinarija, mons. Jure Bogdana sudjelovali su na općoj audijenciji.

Tom im je prigodom papa Franjo uputio posebnu poruku, koju prenosimo u cijelosti:

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće koje trenutno vršite povodom dvadeset i pete obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

U razgovoru za Vatican News, don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice u Splitu, kazao je kako je hodočašće među ostalim i prigoda za “zahvaliti Svetom Ocu za vjernost i zahvalnost prema hrvatskome narodu kada je osnovao Vojni ordinarijat povodom neovisnosti Republike Hrvatske“.

Gledajući u budućnost, don Projić je kazao kako je želja u idućih 25 godina da se Vojni ordinarijat još više razvija te da dušebrižništvo još više i bolje doprije do svakoga vjernika koji radi u Ministarstvu obrane i oružanih snaga, u Ministarstvu unutarnjih poslova kao i drugih državnih službi “koji imaju zadaću čuvati mir, ali i napretka domovine Hrvatske“.

Don Branimir Projić je isto tako istaknuo važnost obitelji – “temelj i budućnost jedne države“. Vojnici, mornari i policajci osjećaju se sigurno kada su njihove obitelji sigurne. “Kada oni to osjete onda je i njihov poziv i profesionalizam puno izraženiji“, rekao je vojni kapelan za Vatican News.