Za sretan život, potrebno je poštovati roditelje, poruka je pape Franje koju je jučer istaknuo u nizu svojih kateheza tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Posebno se usredotočio na četvrtu Božju zapovijed: “Poštuj oca i majku”, koja je vezana uz obećanje da ćemo imati dug i sretan život. Naime, s Isusom rane iz djetinjstva mogu postati mogućnosti, kao što se dogodilo s mnogim svecima. Papa je potaknuo na pomirenje sa svojim vlastitim životom napominjući da ne pitamo više “zašto”, nego za koje me poslanje Bog pripremio kroz moju povijest?

Potrebno je poštovati roditelje, jer dali su nam život! – rekao je Sveti Otac i nastavio – Jeste li se udaljili od svojih roditelja, trudite se vratiti im se, možda su stari… Dali su vam život. Među nama postoji navika da kažemo ružne stvari i riječi. Molim vas, nikada ne vrijeđajte roditelje drugih. Nikada! Ne smije se nikada vrijeđati oca i majku. Nikada! Donesite u sebi tu odluku. Od sada pa nadalje nikada neću vrijeđati nečiju majku ili oca. Dali su mu život! Ne smiju se vrijeđati.

Istina je da ožiljci iz djetinjstva obilježavaju cijeli život, oni su kao “neizbrisiva tinta” koja se izražava u ukusu i ponašanju – rekao je papa Franjo i objasnio – Radi se o tisućljetnoj mudrosti koja izražava ono što su humanističke znanosti otkrile tek prije nešto više od sto godina. Naime, često je lako razumjeti je li netko odrastao u zdravom i uravnoteženom okruženju, ili je iskusio “napuštanje i nasilje”.

Četvrta Božja zapovijed ne zahtijeva da roditelji budu savršeni, jer je obećanje sreće povezano s ponašanjem djece bez obzira na to kakvi su bili oni koji su nas rodili – rekao je Papa napominjući važnost ponašanja djece bez obzira na zasluge roditelja i istaknuo – iako nisu svi roditelji dobri i sva djetinjstva nisu mirna, sva djeca mogu biti sretna, jer postizanje punine i sreće života ovisi o pravoj zahvalnosti onima koji su nas donijeli na svijet.

Mnogi su sveci nakon teškog djetinjstva živjeli život ispunjen svjetlom jer su se zahvaljujući Isusu Kristu pomirili sa svojim životom – podsjetio je Sveti Otac i nabrojio primjere: blaženi Suplicije koji će sljedeći mjesec biti proglašen svetim, umro je vrlo mlad, pomirio se s mnogim patnjama, te se nikada nije odrekao svojih roditelja; sveti Camillo de Lellis nakon neurednog djetinjstva izgradio je život ljubavi i služenja; sveta Giuseppina Bakhita rasla je u strašnom ropstvu; blaženi Carlo Gnocchi, siroče i siromah, te sveti papa Ivan Pavao II. koji je izgubio majku u djetinjstvu.

Bog, naime, ponovo rađa odozgo, te u zagonetne dijelove našega života ulazi svjetlo kada otkrijemo da nas je Bog uvijek pripremao za život svoje djece čiji je svaki čin poslanje koje smo primili od Njega – rekao je papa Franjo i dodao – Naše rane se pretvaraju u mogućnosti kada po milosti otkrijemo da prava zagonetka nije više „zašto”, nego „za koga” mi se to dogodilo. Za koje me je djelo Bog pripremao kroz moju povijest? Tu se sve okreće, sve postaje dragocjeno, sve postaje konstruktivno. Kako da moje iskustvo, iako tužno i bolno, u svjetlu ljubavi postane za druge, za nekoga, izvor zdravlja? Nakon toga možemo početi poštovati svoje roditelje u slobodi odrasle djece i milosrdnim prihvaćanjem njihovih granica – zaključio je Papa.

Vatican Media | Bitno.net