Seksualnost u kojoj je raskinuta veza između sjedinjenja i stvaranja je “osiromašena”, svedena na senzaciju te lišena ljudskosti i odgovornosti, poručio je Sveti Otac Franjo u poruci sudionicima Međunarodnog kongresa WOOMB o Billingsovoj metodi.

Konferencija pod nazivom “‘Billingsova revolucija’ 70 godina poslije: Od znanja o plodnosti do personaliziranog liječenja”, održala se 28. i 29. travnja na Katoličkom sveučilištu Presvetog Srca Isusova u Rimu.

U svojoj poruci Papa je pohvalio rad Johna i Evely Billings, kreatora metode prirodnog planiranja obitelji, istaknuvši kako su u vrijeme “širenja kontraceptivne kulture” i “farmaceutskih istraživanja o kontroli plodnosti”, ženama i parovima pružili jednostavnu znanstvenu metodu za “odgovorno upravljanje prokreacijskim izborima”.

“U to se vrijeme njihov pristup mogao činiti zastarjelim i manje pouzdanim u usporedbi s navodnom neposrednošću i sigurnošću farmaceutskih intervencija. No, upravo suprotno, njihova metoda i dalje je pravodobna i izazovna jer je dovela do ozbiljnih promišljanja o nizu važnih područja.”

“To uključuje potrebu za obrazovanjem o vrijednosti ljudskog tijela, integriranu i cjelovitu viziju ljudske seksualnosti, mogućnost cijenjenja plodnosti ljubavi i kada ne možemo imati djecu, izgradnju kulture koja prihvaća život te načine na koje ćemo se suočiti s problemom demografskog kolapsa”, poručio je Papa.

Billingsova metoda jedna je od nekoliko oblika prirodnog planiranja obitelji koje Katolička Crkva prihvaća. Suprotno tome, sterilizaciju te korištenja umjetne kontracepcije u svrhu sprječavanja začeća katolički nauk smatra “moralno neprihvatljivima”. Kako navodi točka 2370. Katekizma Katoličke Crkve, “periodično uzdržavanje, metode regulacije poroda na temelju samopromatranja te primjena neplodnih razdoblja u skladu su s objektivnim moralnim mjerilima” jer “poštivaju tijelo supružnika, potiču ih na međusobnu nježnost i pomažu odgoj za autentičnu slobodu”.

U poruci sudionicima kongresa, papa Franjo je, citirajući encikliku Humanae Vitae svog prethodnika sv. Pavla VI., poručio kako je potrebno “uvijek imati na umu nerazdvojivu poveznicu između sjedinjujućeg i stvaralačkog cilja bračnog čina”.

“Kada se te dvije dimenzije svjesno prihvate, velikodušnost ljubavi rađa se i jača u srcima supružnika, otvarajući ih za prihvaćanje novog života. Ako to nedostaje, iskustvo seksualnosti osiromašuje, svodi se na senzaciju koja ubrzo postaje samoreferencijalna te se gube njezina ljudska i odgovorna dimenzija. Tragedija nasilja između seksualnih partnera – uključujući ubojstva žena – u ovome pronalaze jedan od glavnih uzroka.”

Sveti Otac naglasio je i važnost “konkretnih, kreativnih i hrabrih odgovora u području spolnog odgoja”, istaknuvši pritom kako svijetom dominira “relativistički i trivijalan pogled na ljudsku seksualnost”.

“Nakon takozvane seksualne revolucije i rušenja tabua potrebna nam je nova revolucija u načinu na koji razmišljamo. Trebamo otkriti ljepotu ljudske seksualnosti tako što ćemo se ponovno okrenuti velikoj knjizi prirode, učeći kako poštivati vrijednost tijela i rađanje života, s pogledom na autentična iskustva bračne ljubavi.”

Pohvalivši Billingsovu i slične metode kao “najprikladnija sredstva odgovornog shvaćanja želje za roditeljstvom”, papa Franjo kritizirao je umjetne načine oplodnje.

“Danas, ideološka i praktična odvojenost spolnog odnosa od potencijala rađanja rezultirala je traženjem alternativnih oblika dobivanja djeteta, ne više u bračnom odnosu već kroz korištenje umjetnih procesa. Međutim, premda je želju za začećem prikladno pomagati i podržavati najnaprednijim znanstvenim spoznajama i tehnologijama koje mogu poboljšati plodnost, pogrešno je kreirati bebe u epruvetama te ih potom uništavati, trgovati gametama i utjecati se praksi surogat majčinstva.”

“U korijenu trenutne demografske krize je, uz različite društvene i kulturne faktore, neravnoteža u pogledu na seksualnost. Stoga Billingsova metoda također služi kao izvor za prirodno nošenje s problemima neplodnosti i za pomoć supružnicima da postanu roditelji istražujući najplodnija razdoblja. Na tom području, veće razumijevanje procesa prokreacije, korištenjem modernih znanstvenih spoznaja, može pomoći brojnim parovima da donesu informiranu i etički prihvatljivu odluku koja više poštuje osobu i njegovo ili njeno dostojanstvo”, napisao je Papa, dodavši kako je to posebno zadatak katoličkih sveučilišta.

“Znanstveni pristup ovog međunarodnog kongresa povezan je sa spoznajom o važnosti obraćanja pozornosti na posebnost svakog para i osobe, pogotovo žena. ‘Personalizirano liječenje’ upravo nas podsjeća da je svaka osoba jedinstvena i neponovljiva te da, prije no što postane objektom tretiranja zbog poremećaja i bolesti, njoj ili njemu mora se pomoći kako bi izrazili vlastiti potencijal na najbolji mogući način, s pogledom na blagostanje koje je iznad svega plod usklađenog života.”

Na kraju poruke Sveti je Otac pohvalio trud sudionika kongresa koji često rade “u iznimno teškom društvenom i kulturološkom okruženju” kako bi “promicali dostojanstvo žena i kulturu obilježenu prihvaćanjem života”.