U svijetu obilježenom, nažalost, brojnim ranama – i s previše sukoba koje mediji gotovo ili potpuno ignoriraju – razlog koji potiče na ostvarivanje časopisa kao što je časopis „Mondo e Missione“ (Svijet i misije), jest biti glas onih koji nemaju glasa, upoznati druge s ljepotom i bogatstvom razlika, kao i izopačenosti, nepravde i nejednakosti u društvima, te svima reći da je bolji svijet moguć, kada pružamo ruku svakom bratu i sestri – rekao je papa Franjo izražavajući zahvalnost, nadu i ohrabrenje, u govoru članovima Papinskoga instituta za vanjske misije (PIME), koje je primio u audijenciju povodom 150. obljetnice spomenutoga časopisa.

Prisjećajući se povijesti časopisa, izraza općega misionarskog života, Papa je istaknuo aktualnost i suvremenost te inicijative koja od samoga početka izražava i promiče Crkvu koja izlazi, a kada izlazimo ostajemo mladi; ako samo tamo sjediš, ako ne izlaziš, vrlo brzo ostariš – napomenuo je te, spominjući se potom prvoga ravnatelja, oca Giacoma Scuratija, istaknuo glavnu svrhu časopisa.

Shvatili su vrijednost komunikacije u misijama, posebno za samu Crkvu, kako bi bila otvorena i potpuno zaokupljena evangelizacijom; cijela misionarska, cijela evangelizacijska. Ti su začetnici prije 150 godina shvatili važnost upoznavanja sa zemljama za koje su bili određeni, kao i način na koji je u tim dalekim zemljama dolazilo do susreta između evanđelja i lokalnih zajednica – primijetio je Papa.

To je i danas poziv časopisa „Mondo e Missione“ (Svijet i misije), tako nazvanoga 1969. godine kako bi odgovorio na naznake Drugoga vatikanskog sabora u vezi s misijama ad gentes. I danas su reportaže i izravna svjedočanstva najkarakterističnije obilježje časopisa, zahvaljujući izvještajima s mjestā i situacijā o kojima malo tko govori: o geografskim i egzistencijalnim periferijama koje, u svijetu u kojemu je komunikacija naizgled skratila udaljenosti, ipak i dalje ostaju potisnute na rub. Udaljenosti su se, istina, skratile, ali su se ideološke granice umnožile – istaknuo je rimski biskup.

Spomenuo je potom agenciju AsiaNews, koja je također inicijativa Papinskoga instituta za vanjske misije, a zatim i sve ostale načine koje ta ustanova rabi kako bi govorila o svijetu stavljajući se na stranu onih koji nemaju pravo govoriti ili ih se ne čuje, na stranu najsiromašnijih, potlačenih manjina, žrtava zaboravljenih ratova i svih onih koji rade odozdo, tiho i ustrajno, kako bi izgradili svijet prožet solidarnošću i pomirenjem tamo gdje postoje krize ili nasilje.

To želim istaknuti: zaboravljene ratove. Danas smo svi zabrinuti, i dobro je da je tako, zbog rata ovdje u Europi, pred vratima Europe i u Europi, ali ratova ima već godinama: više od deset godina u Siriji; sjetite se zatim Jemena, Mjanmara, mislite na Afriku. Na njih se ne misli jer nisu iz kulturne Europe, kulturna Europa… Zaboravljeni su ratovi grijeh, grijeh je tako ih zaboraviti – rekao je Papa.

Kao misionarski časopis, Mondo e Missione ima još jednu specifičnu zadaću koja ga obilježava. Pomoći prepoznati da je misija u središtu. Podsjetiti kršćanske zajednice da ako gledaju samo sebe, gubeći hrabrost za izići i svima donijeti Isusovu riječ, na kraju izumiru. Pokazati kako nam se evanđelje, u susretu s različitim narodima i kulturama, ponovno predaje svakoga dana u svojoj novosti i svježini. I uspostavlja dijalog i prijateljstvo također s onima koji ispovijedaju druge vjere, prepoznajući se kao djeca jednoga Oca. Jer stvarnost se bolje vidi s periferije.

Često se misionarima na periferijama dogodilo da otkriju da je Duh Sveti tamo stigao prije njih; stoga postaje važno dati glas Crkvama koje su mlade i u razvoju, zajednicama – koje je katkada ustanovio Papinski institut za vanjske misije – koje danas izražavaju nove i obećavajuće dinamike, poslušne Duhu – rekao je na kraju papa Franjo.