Važnost praćenja mladih, s obzirom i na ekumensku perspektivu, dva su vidika zbog kojih je papa Franjo pohvalio rad školskih kapelana francuskoga govornog područja u Švicarskoj; neke je od njih danas primio u audijenciju. Njihov zahtjevan rad – kako je rekao – mnogo daje onima koji ga žive sa snažnom motivacijom i velikodušnim duhom, što je važno upravo zbog blizine sa stvarnošću mladosti.

To je dragocjeno jer to nisu stvari koje ste pročitali u knjigama; to je plod vremena koje provodite s mladima, prateći ih, slušajući ih… I dovodeći ih pred Gospodina u molitvi. Tamo se, u tišini, pojavljuju lica, životne priče, osmjesi i suze, snovi… Tamo vi pronalazite i unutarnji zamah, jer posao poput vašega upija mnogo energije i može iscrpiti duh, ako ne postoji Gospodinova limfa koja ga nanovo osnaži – primijetio je Papa.

Osvrnuvši se potom na Sinodu za mlade, i s njima, održane prije četiri godine, kao i na njezine plodove, Sveti je Otac istaknuo kapelanima kako bi, zahvaljujući njihovoj blizini s mladima, u određenom smislu mogli ispisati nove stranice Pisma koje je proizišlo iz te sinode, odnosno apostolske pobudnice ‘Christus vivit’.

Svaki put kada je netko od vas pridruži dvojici ili trojici mladih na putu, posluša ih, sluša o razočaranjima, neuspjesima i dvojbama koje nose u sebi, te im potom govori o Isusu Kristu, budeći nadu u njihovim srcima, tada se obnavlja nešto od iskustva učenika iz Emausa. To ne ovisi o vašoj vještini; to je živi Krist koji prolazi, to je njegov Duh koji djeluje; ali važno je da vi budete tamo, potrebna je vaša prisutnost uz njih. Biti tamo, pratiti ih.

Drugi je, iako ne manje važan, vidik ekumenski; vi ste, naime, katolici i protestanti, i radite zajedno – napomenuo je Papa te dodao – Nekada smo se spaljivali! Sada je lijep taj zajednički rad, lijepo je raditi u suradnji. To je dobro, daje dobro svjedočanstvo, i to može pomoći Crkvi rasti prema sve potpunijem jedinstvu, više u skladu s voljom Krista Gospodina. Potičem vas da nastavite ići tim putem – rekao je na kraju papa Franjo.