Crkva slobodna od svjetovne navezanosti, ne statična, u kojoj će se svaki vjernik dati poučiti i voditi Duhom Svetim, svjedočeći životom riječ Božju. To je slika Crkve koju je papa Franjo istaknuo danas prije molitve Kraljice neba. Papa se prije svega osvrnuo na evanđelje današnje 6. vazmene nedjelje koje nam govori o Isusu koji se obraća apostolima na Posljednjoj večeri (usp. Iv 14,23-29).

Krist govori o djelu Duha Svetoga i obećava: „Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“ (r. 26) – citirao je Sveti Otac i objasnio – Kako se približavalo vrijeme muke, Isus je hrabrio apostole da neće ostati sami; s njima će uvijek biti Duh Sveti, Tješitelj koji će ih podržavati u poslanju naviještanja evanđelja cijelom svijetu. U izvornom grčkom jeziku pojam „paraklit“ znači onaj koji ‘stoji uz’ kako bi podupirao i tješio.

Isus se vraća Ocu, no nastavlja poučavati i nadahnjivati svoje učenike po djelovanju Duha Svetoga – rekao je papa Franjo i upitao – Koja je, naime, zadaća Duha Svetoga kojega Isus obećava kao dar? Sam to kaže: „On će vas poučavati o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“. Tijekom svojega zemaljskog života Isus je već prenio sve što je htio povjeriti apostolima: dovršio je božansku Objavu, to jest sve što je, utjelovljenjem Sina, Otac želio reći čovječanstvu.

Zadatak je Duha Svetoga da podsjeća – rekao je Papa – to jest da pomogne u potpunosti razumjeti i konkretno ostvariti Isusov nauk, a upravo je to i poslanje Crkve koja ga ostvaruje kroz jasan način života koji je obilježen određenim potrebama: vjerom u Gospodina i izvršavanjem njegove riječi; poslušnošću djelovanju Duha Svetoga koji uskrslog Gospodina stalno drži živim i prisutnim; prihvaćanjem Njegovoga mira i svjedočenja istoga kroz otvorenost i susret s drugima.

Da bi sve to ostvarila, Crkva ne može ostati statična, nego djelatna, te je sudjelovanjem svakog krštenika pozvana djelovati kao zajednica na putu, pokretana i podržavana svjetlom i snagom Duha Svetoga koji sve čini novim – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Radi se o oslobađanju od svjetovnih navezanosti koje očituju naši pogledi, strategije i ciljevi koji često opterećuju put vjere, te o tome da budemo poslušni riječi Gospodinovoj. Tako će Duh Božji biti onaj koji vodi nas i Crkvu kako bi svijetlilo njezino istinsko lice, lijepo i sjajno kako ga želi Krist.

Gospodin nas danas poziva da otvorimo svoje srce daru Duha Svetoga kako bi nas vodio putovima života – rekao je papa Franjo na kraju podnevnog nagovora i dodao – Iz dana u dan On nas poučava logici evanđelja, logici ljubavi koja prihvaća, učeći nas svemu i podsjećajući nas na sve što nam je Gospodin rekao. Blažena Djevica Marija koju u svibnju štujemo posebnom pobožnošću i molimo kao svoju nebesku majku, neka uvijek štiti Crkvu i cijelo čovječanstvo.

Ona, koja je poniznom i hrabrom vjerom u potpunosti surađivala s Duhom Svetim u utjelovljenju Sina Božjega, neka i nama pomogne da nas pouči i vodi Tješitelj, Duh Sveti, da bismo mogli prihvatiti Božju riječ i svjedočiti je svojim životom – rekao je Papa i nakon molitve Kraljice neba pozdravio sve vjernike i hodočasnike, te se preporučio u njihove molitve.

Vatican Media | Bitno.net