Vidjeti, prosuditi i djelovati – tri su puta koja je papa Franjo istaknuo kako bi svijet izišao bolji iz krize prouzročene pandemijom. Učinio je to u videoporuci sudionicima trodnevnoga 16. izdanja GLOBSEC Bratislava Foruma koji završava 17. lipnja, a na kojemu su se okupili brojni političari, poput hrvatskoga i francuskoga predsjednika  i predsjednice Europske komisije, menadžeri te međunarodne organizacije.

Prvi korak koji valja učiniti, rekao je Papa, jest vidjeti svijet koji je upao u krizu, analizirati prošlost, prepoznati sustavne nedostatke i pogreške počinjene također u odnosu na sve stvoreno. Stoga je potrebno razviti ideju oporavka koja obnavlja, ispravlja ono što nije funkcioniralo još prije pojave koronavirusa i što je pridonijelo pogoršanju krize.

Vidim, dakle, svijet koji je prevario prividni osjećaj sigurnosti utemeljen na gladi za zaradom. Vidim model gospodarskoga i društvenoga života obilježen brojnim nejednakostima i sebičnošću, u kojemu mala manjina svjetskoga stanovništva posjeduje većinu dobara, često ne oklijevajući iskoristiti ljude i resurse. Vidim stil života koji se ne brine dovoljno o okolišu, primijetio je Papa te upozorio na naviku bezobzirne potrošnje i uništavanja onoga što pripada svima, ekološki dug koji ostaje ponajviše na teret siromašnih i budućih generacija.

Dobro i zlo. U krizi nema drugog izlaza, jer nas primorava da izaberemo na koju ćemo stranu stati jer, ili se postaje bolji ili gori. Ali nikada jednaki. Prosudba onoga što smo vidjeli i proživjeli potiče nas na poboljšanje, na poduzimanje koraka naprijed. Kriza koja je pogodila sve, podsjeća nas da se nitko ne može sâm spasiti. Kriza nam otvara put prema budućnosti koja priznaje istinsku jednakost svakog ljudskog bića; ne neku apstraktnu jednakost nego konkretnu, koja pojedincima i čitavim narodima nudi pravedne i stvarne mogućnosti za razvoj.

U tom je procesu posljednji korak djelovanje kako ne bismo protratili priliku krize, pred društvenim nepravdama i marginalizacijom, s modelom koji u središte stavlja poštovanje prema svakom čovjeku. Svakom je djelovanju potrebna vizija, vizija zajedništva i nade; vizija poput one biblijskoga proroka Izaije, koji je vidio mačeve koji se pretvaraju u plugove, a koplja u srpove (usp. Iz 2, 4). Djelovati u svrhu razvoja svih ljudi znači ostvariti djelo obraćenja. I prije svega odluke koje smrt pretvaraju u život, a oružje u hranu.

Ali, svima nam je također potrebno da poduzmemo ekološko obraćenje. Vizija zajedništva, naime, obuhvaća perspektivu stvorenoga shvaćenog kao „zajednički dom“, te hitno zahtijeva djelovanje kako bi ga se zaštitilo, istaknuo je papa Franjo te izrazio nadu da će rasprave s tog skupa pridonijeti stvaranju modela oporavka sposobnoga za stvaranje uključivijih i održivijih rješenja; razvojni model koji se temelji na mirnom suživotu među narodima i na skladu sa stvorenim.