U svojoj propovijedi, za vrijeme svete mise u rimskoj župi sv. Magdalene od Canosse, Papa je vjernicima prvo skrenuo pozornost na to da se u evanđeoskom odlomku, u dva navrata govori o ljepoti Isusova lica; o Isusu Bogu, čije lice sjaji, puno radosti i života. Prigodom same vizije, kada se pred učenicima preobrazio i lice mu postalo sjajno poput sunca; te kad su silazili s brda, kada im je naložio da šute o tome što su doživjeli, sve dok on ne uskrsne od mrtvih.

O Uskrsu će Isus imati isto tako sjajno lice – kazao je Papa – no, što nam se time želi poručiti? – upitao je te nastavio – Između preobraženog i blještavog lica Isusova na brdu i onoga slavnog lica u trenutku svog uskrsnuća, Isus će imati jedno sasvim različito lice – lice koje nije lijepo, koje je iznakaženo, izmučeno, poniženo, okrvavljeno – kazao je papa Franjo.Isus, Sin Božji, miljenik Očev i Bog – poništio se kako bi nas spasio. Riječ, koju koristi Pavao, za ovaj Isusov čin jest da se Isus “učinio grijehom”, a grijeh je najružnija stvar; to je uvreda i ćuška Bogu; reći mu: “Ništa mi ne značiš! Meni je draže ovo [grijeh]”. Potpuno se poništio i do kraja ponizio i – kako se učenici ne bi sablaznili o takvog Isusa – pred njima se preobrazio – rekao je Sveti Otac.

Kad se ispovijedamo i iznesemo svoje grijehe te osjetimo da nam je oprošteno, to je zbog toga što je on uzeo i ponio te naše grijehe, u svojoj muci; “učinio se grijehom”. Papa je nadalje istaknuo važnost poznavanja oba ova lica Gospodinova: ono sjajno i slavno iz vizije na brdu – što je isto ono lice Uskrsloga, koje nas čeka u nebu – i ono drugo: lice patnika, izobličeno lice Onoga koji se zbog našega grijeha, a radi našega spasenja – učinio grijehom.

Platio je tako za sve nas; postao je prokletnikom zbog nas i radi nas. Blagoslovljeni sin u Muci postaje prokletim sinom, jer je na sebe preuzeo naše grijehe. Mislimo na to… Kolika ljubav! Mislimo također i na preobraženo Isusovo lice koje ćemo susresti u nebu…

Kontemplacija ovih dvaju Isusovih lica neka nas ohrabri te nastavimo ići naprijed na putu života – kršćanskog života. Neka nas potakne na pokajanje i traženje oproštenja za svoje grijehe i da ne griješimo toliko. Naposljetku, neka nam to pobudi pouzdanje – jer ako se On “učinio grijehom” to je zato što je uzeo na sebe naše grijehe. On je uvijek spreman oprostiti nam – sve što trebamo jest da ga zamolimo za oproštenje – kazao je u zaključku svoje propovijedi Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net