Papa Franjo primio je u Vatikanu izaslanstvo Svjetskog židovskog kongresa (WJC), te pritom istaknuo da bi zajedničko vjersko naslijeđe Židova i kršćana trebalo biti poticaj u zajedničkoj želji za bratstvom i mirom u razjedinjenom svijetu.

Pozdravljajući u utorak, 22. studenog, 200-tinjak članova Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa (WJC) na čelu s predsjednikom Ronaldom S. Lauderom, papa Franjo je rekao da se zajedničko vjersko nasljeđe Židova i kršćana treba promatrati kao poticaj u zajedničkoj želji za bratstvom i mirom u svijetu.

Sveti Otac u obraćanju je podsjetio da je organizacija od Drugog vatikanskog koncila u dijalogu s Povjerenstvom za vjerske odnose sa Židovima, istaknuvši da taj posjet svjedoči i jača veze prijateljstva između Svete Stolice i Židova.

Papa je primijetio da Židovi i kršćani ispovijedaju vjeru u jednog Stvoritelja neba i zemlje, koji je stvorio svako ljudsko biće na svoju sliku i priliku, te da na sličan način i Židovi i kršćani gledaju konačne stvari. Istaknuo je da na životnom putu ne napredujemo prema beznađu, već prema susretu sa Svevišnjim koji se brine za nas. Iako možda postoje različite koncepcije u judaizmu i kršćanstvu o tome kako će doći do tog spomenutog ispunjenja, ostaje utješno obećanje koje dijelimo, rekao je Sveti Otac.

Vjersko nasljeđe koje kršćani i Židovi dijele trebalo bi se smatrati poticajem za zajedničko djelovanje kako bi svijet učinili više povezanim u bratstvu, boreći se protiv svih oblika nejednakosti i promičući veću pravdu, tako da mir ne ostane samo obećanje već postane sadašnja stvarnost u našem svijetu. Zajedničke i konkretne inicijative usmjerene na promicanje pravde pozivaju nas na hrabrost, suradnju i kreativnost, napomenuo je papa Franjo. Dok je svijet i dalje narušen ratom koji je, kako je ponovno istaknuo, poraz za cijelo čovječanstvo, Papa je pozvao na zajednički napor da se uspostavi put mira.

Ponovno se posebno osvrnuo na rat koji se vodi u Ukrajini nazvavši ga svetogrdnim, a koji, kako je istaknuo Papa, prijeti i Židovima i kršćanima, oduzimajući im njihove voljene osobe, dom i imovinu. Na kraju je papa Franjo zahvalio izaslanstvu na posjetu, izrazivši želju da Svevišnji zajedno vodi Židove i kršćane putem mira.

Povijest Svjetskog židovskog kongresa isprepletena je s mračnim stranicama povijesti dvadesetog stoljeća. Kada se 230 delegata koji su predstavljali židovske zajednice iz 32 zemlje okupilo u Ženevi u Švicarskoj u kolovozu 1936. kako bi osnovali tu organizaciju, opasnost je bila jasna – Židovi su bili progonjeni i obespravljeni u nacističkoj Njemačkoj. Rastući val antisemitizma također je utjecao na židovske zajednice diljem Europe.

Neposredno nakon osnutka, glavni ciljevi tog tijela bili su mobilizacija židovskog naroda i demokratskih snaga protiv nacističkog zanosa, borba za jednaka politička i ekonomska prava. Danas je misija Svjetskog židovskog kongresa promicati jedinstvo i zastupati interese židovskog naroda te osigurati kontinuitet i razvoj vjerske, duhovne, kulturne i društvene baštine. Svjetski židovski kongres, kako je podsjetio papa Franjo, „vodi dijalog s Komisijom za vjerske odnose sa Židovima i već godinama organizira konferencije od velikog značaja“.