Papa Franjo je potaknuo metodiste i valdenze da zajedno s Katoličkom Crkvom nastave hodati putom prema punini kršćanskog jedinstva, ističući da je u svijetu rastrganim nasiljem i strahom to važnije živjeti i priopćavati kršćansku poruku prihvaćanja i bratstva. Sveti je Otac poslao poruku u prigodi godišnje Sinode talijanskih metodističkih i valdeških Crkvi, koja se od 20. do 25. kolovoza održava u mjestu Torre Pellice nedaleko od Torina.

Podsjećajući na nedavne susrete među Crkvama i zajedničkog obilježavanja 500. godišnjice početka Reformacije, papa Franjo je napisao: [Kristov] pogled, koji počiva na nama, izvor je našeg mira jer čini da se osjećamo ljubljenom djecom Oca i omogućuje nam vidjeti druge, svijet i povijest na nov način. Neka Isusov pogled – nastavio je Sveti Otac – također rasvijetli naše odnose kako ne bi bili jednostavno formalni i korektni, nego bratski i živi. Dobri Pastir želi da putujemo zajedno i Njegov pogled zahvaća sve nas, Njegove učenike koje želi vidjeti ujedinjene u potpunosti.

Putovati prema punini jedinstva, s nadom koja prepoznaje kako je Božja prisutnost jača od zla, iznimno je važno – istaknuo je Papa. To je posebno važno u današnjem svijetu koji je izranjen nasiljem i strahom, razderotinama i ravnodušnošću, u kojem egoizam i potvrđivanje samoga sebe na štetu drugoga zasjenjuje jednostavnu ljepotu prihvaćanja, solidarnosti i ljubavi. No naše kršćansko svjedočanstvo – zaključio je Sveti Otac – ne smije popustiti pred logikom svijeta: pomognimo jedni drugima izabirati i živjeti Kristovu logiku!

Dodajmo na kraju kako će na Sinodi talijanskih metodističkih i valdeških Crkvi sudjelovati oko 180 predstavnika, i to podjednak broj pastora i laika, koji će odlučivati o Crkvenim programima za sljedeću godinu te će izabrati izvršna i upravna tijela.

Radio Vatikan | Bitno.net