Htio sam vam pročitati pripremljeni govor, ali budući da je zabrinutost za Bliski istok vrlo velika, dopuštam si reći vam nešto bez pripremljenoga teksta, rekao je Papa na početku susreta. Bliski istok danas je raskrižje teških situacija u kojima se trpi, a postoji i opasnost – ne želim reći da je to nečija volja – da se kršćani potpuno izbrišu. Bliski istok bez kršćana ne bi bio Bliski istok, rekao je Sveti Otac.

Bliski istok danas trpi, plače, a svjetske sile to gledaju ne brinući se toliko za kulturu, vjeru i život tih naroda, nego kako bi uzeli neki njegov dio i imali veću vlast, upozorio je Sveti Otac.

Istaknuvši predstavnicima ROACO-a važnost njihova zauzimanja na pomoći Bliskom istoku, Papa im je zahvalio na tome. Poručio je da treba čuvati veliku tradiciju Crkava na Bliskom istoku, bogatstva njihove teologije, liturgije, i boriti se za to.

Osvrnuo se i na vrlo veliki problem s kojim se suočava Bliski istok, a to su migracije, te istaknuo Libanon u kojemu su polovica stanovništva Libanonci, a polovica sirijski izbjeglice koje je ta zemlja primila. Tako je i u Jordanu, u Turskoj i u Europi, napomenuo je Papa te se spomenuo svojega posjeta Lezbosu u Grčkoj.

Na Bliskom istoku postoji veliki grijeh, grijeh želje za moći, grijeh rata, koji je svaki put sve jači i jači i sa sofisticiranim naoružanjem, a zbog njega trpi siromašan narod, djeca. Papa je rekao da danas na Bliskom istoku ima malo škola, malo bolnica, jer bombe sve uništavaju. Osvrnuo se i na grijeh nedosljednosti između života i vjere. Ima – možda ne mnogo, ali ima nekih… – svećenika, poneki biskup, neka redovnička zajednica, koji ispovijedaju siromaštvo, ali žive kao bogataši, napomenuo je Papa i izrazio želju da se ti rasipnici oslobode toga u korist svoje braće i sestara.

Papa Franjo na kraju je poručio da nas Gospodin neće ostaviti same, i zbog toga je Bliski istok nada koju trebamo njegovati, upravo kao što to Unija djela za pomoć Istočnim Crkvama već čini.

IKA | Bitno.net