„Sretan samo što mogu najaviti da ću od 12. do 15. rujna ove godine, ako Bog da, boraviti u pastirskom pohodu Slovačkoj“, rekao je Papa u svom obraćanju nakon molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu sv. Petra. Prije odlaska u Bratislavu, 12. rujna u jutarnjim satima predsjedat će završnim misnim slavljem Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti u Mađarskoj.

„Od srca zahvaljujem svima koji rade na pripremi toga putovanja i molim za njih. Molimo svi za to putovanje i za osobe koje organiziraju i rade na njegovoj pripremi“, pozvao je Sveti Otac.

To će biti drugo Papino apostolsko putovanje ove godine nakon povijesnog posjeta Iraku. Upravo u razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Bagdada Papa je, na novinarski upit o budućim putovanjima, najavio da će posjetiti Budimpeštu gdje će predsjedati završetku 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa, a zatim Slovačku.

Tijekom svog pohoda Slovačkoj, kako se navodi u današnjoj izjavi ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice, Mattea Brunija, osim glavnoga grada Bratislave, papa Franjo posjetit će gradove Prešov, Košice i Šaštin. Program Papina pohoda bit će objavljen naknadno, dodaje se u izjavi.