Papa Franjo zamolio je lisabonskog patrijarha, kardinala José Policarpa, da njegov pontifikat posveti Gospi Fatimskoj. Objavio je to sam kardinal otvarajući proteklih dana radove 181. generalne skupštine Portugalske biskupske konferencije. Na svršetku svog uvodnog govora, Policarpo je rekao:

– Papa Franjo me dva puta zamolio da njegovu novu službu posvetim našoj Fatimskoj Gospi. Zadatak je to koji mogu izvršiti u šutnji i molitvi. Ali bilo bi lijepo kad bi se ostvarenju te molbe pridružila čitava biskupska konferencija. Neka nas Marija vodi u našem radu i u ispunjenju te želje pape Franje.

Odnos vrhovnih svećenika s Fatimom uvijek je bio vrlo blizak. Eugenio Pacelli, posvećen za biskupa u Sikstinskoj kapeli upravo na dan prvog ukazanja (13. svibnja 1917.), kao Papa je želio da se tekst treće tajne čuva u Vatikanu. A 1950., uvečer prije proglašenja dogme o Marijinom uznesenju, ispričao je da je prisustvovao čudu sunca u vatikanskim vrtovima, istom onakvom kakvom su u listopadu 1917. prisustvovali ljudi koji su pohitali na posljednje Gospino ukazanje trima pastirićima u Fatimi. Pio XII. je tu pojavio smatrao za nebesku potvrdu dogme koju je dan kasnije proglasio, opisujući u rukom pisanoj bilješci da je više puta mogao vidjeti sunce kako se okreće oko svoje osi. Ivan XXIII. je prvi pročitao tajnu,1959. godine, upoznao je s njom suradnike u Državnom tajništvu i Svetom Uficiju, na kraju ju je odlučio ne širiti. Pavao VI. se želio uputiti u Fatimu na hodočašće o 50. obljetnici ukazanja. Razgovor s Lucijom, fatimskom vidjelicom, vodio je tadašnji venecijanski patrijarh Albino Luciani, manje od godinu dana prije nego je postao Papa.

Ali s Ivanom Pavlom II. se tajna ispunjava: papa Wojtyla je pretrpio atentat 13. svibnja 1981. i pripisao je «majčinskoj ruci» Majke Božje skretanje projektila što mu je spasilo život. U svibnju 2000., upravo će Ivan Pavao II. otkriti svijetu tekst treće tajne, predlažući kao interpretaciju (ne obvezujuću) onu prema kojoj je Papa pogođen na smrt u viđenju pastirića bio upravo on. Benedikt XVI., koji je kao kardinal napisao teološki komentar tajni, u svibnju 2010. je pošao u Fatimu, na tragove prethodnika, i za vrijeme leta u Portugal, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio da je Fatimska poruka još uvijek aktualna i da se proročanstvo može primijeniti ne samo na borbu Crkve protiv totalitarnih režima Istoka, nego i na pedofilski skandal.

Izvor: Vatican Insider 

Prijevod: Verica Kraš Villa