Svećenike barcelonske nadbiskupije koji se bave pastoralom mladih papa Franjo je 28. siječnja potaknuo da odgovore na Isusov poziv polazeći od vlastitoga siromaštva i krhkosti, odbacujući dvostruki život i svjetovna zadovoljstva, te svjedočeći Gospodinovo milosrđe, ne dijeleći lekcije, prenosi Vatican News.

Svjedočiti iskustvo Božjega milosrđa ne uzlazeći na katedru i tražeći bratstvo u svim društvenim sredinama – dvostruki je poticaj koji je papa Franjo uputio pozdravljajući 70-ak svećenika barcelonske nadbiskupije koji se bave pastoralom mladih. Iskustvo apostolā – prema Papinim riječima – uvijek ima dvojaki vidik: osobni i zajednički.

Siromaštvo i osobna slabost, mjesta su od kojih valja krenuti kako bismo odgovorili na Isusov poziv u stalnoj namjeri obraćenja – rekao je Papa te istaknuo: “Odbacujmo karijerizam, dvostruki život, traženje svjetovnih zadovoljstava, prihvaćajući križ i posredovanje Crkve: sakramente, molitveni život, askezu, i tako dalje. Istodobno, trebamo biti sposobni za milosrđe upravo zbog toga što smo dotaknuti Gospodinovim milosrđem, ne dijeleći lekcije, nego svjedočeći iskustvo prisnosti s Bogom”.

Pozvani smo pojedinačno – napomenuo je Papa – ali uvijek da bismo bili dio veće skupine, kako bismo hodili zajedno slušajući prije nego što govorimo, kako bismo se znali smjestiti gdje je prikladno, također u sredini ili straga, a ne samo sprijeda. Ali, nemojte nikada zaboraviti dimenziju bratstva. “Naučiti i učiti druge prihvaćati sve, raditi sa svima, tražiti suglasna rješenja koja imaju širok raspon. Ne smijemo se nikada zatvarati, ni u kršćanskoj skupini kojoj pripadamo, ni u odgovornosti koja nam je povjerena, nego trebamo živjeti slobodnoga duha, u zdravoj nevezanosti”, kazao je Sveti Otac, a prenio Vatican News.