Papa je tom prigodom u Bazilici sv. Petra služio misu na kojoj je sudjelovalo oko pet tisuća siromaha i beskućnika ne samo iz Rima i okolice već i iz drugih posebno europskih zemalja. Dvanaestorica su ministrirala, Sirijac je čitao poslanicu, a Peruanac i Brazilac molitvu vjernika. Siromašne obitelji su nosile prikazne darove. Među njima je bila i bolesna djevojčica. Razne narodne nošnje, molitve i pjesme pobudile su veliko zanimanje.

Papa je u svom nedjeljnom nagovoru izrazio nadu da će kršćanske zajednice posvetiti više pozornosti siromasima i to ne samo u trenucima kao što je današnji dan, već uvijek, jer su oni srce Evanđelja i u njima susrećemo – kako je rekao – Isusa, koji nam govori i preko njihovih muka i jada objašnjava njihove potrebe. Upozorio je posebno na nevolje pučanstva koje živi u velikoj bijedi zbog ratova i oružanih sukoba. Pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme sve moguće pothvate oko uspostave mira, posebno na Bliskom istoku te izrazio nadu da će u Libanonu ipak prevladati stabilnost kako bi pučanstvo te zemlje moglo postati poruka uzajamnog poštovanja i suživota za cijelo područje. Molio je i za posadu nestale argentinske vojne podmornice. Osvrnuo se i na današnji Svjetski dan žrtava na cestama te potaknuo javne ustanove da se jače zauzmu oko sprečavanja nesreća, a vozače je pozvao da poštuju propise jer time štite ne samo sebe već i druge.

Osvrćući se na prispodobu iz Matejeva evanđelja o talentima Papa se posebno osvrnuo na onog koji je dobio najmanje, pa se bojao uložiti kao što napravila ostala dvojica. Taj je sluga – kaže Papa – imao povjerenje u svog gospodara, ali ga se bojao, pa se bojao da ne izgubi onaj talent, što mu ga je gospodar dao prije odlaska. Strah nas uvijek čini nepokretnima i često dovodi do pogrešnih izbora te nas tako dovodi do toga da ne poduzimamo ništa i navodi nas na izbor sigurnih rješenja, nekada i beskorisnih. Ova prispodoba – kaže Papa – pomaže nam shvatiti koliko je važno povjerenje u Boga. Ako imamo krivo poimanje Boga, naš život neće biti plodan, jer ćemo živjeti u strahu što nas sigurno neće poticati na konstruktivne pothvate. Isus uvije ističe kako Bog nije strog i netolerantan, već Otac pun ljubavi, nježnosti i dobrote. Stoga moramo imati neizmjerno povjerenje u Njega, u Njegove riječi, geste, prihvaćanje svih, posebno grešnika, malenih i siromašnih. Bog nas veoma cijeni i to nam pomaže da budemo odgovorni ljudi. Vjernost nam omogućava da uvijek iznova koračamo novim putem a da pritom ne zakopavamo talente odnosno darove što nam ih je Bog povjerio i o kojima ćemo morati položiti račun.

Siromasi su naša putovnica za raj – rekao je Papa Franjo tijekom mise prigodom obilježavanja Prvoga svjetskog dana siromaha i opomenuo svjetsku javnost, a posebno vjernike, kako nije dosta ne činiti ništa zla, jer su propusti isto tako velika zlodjela. Bog nije kontrolor nepečaćenih putnih karata, već Otac u potrazi za sinovima, kojima bi mogao povjeriti svoja dobra i svoje planove. Žalosno je kada Otac ne dobiva širokogrudni odgovor svojih sinova, koji se ograničavaju samo na poštivanje pravila i zapovijedi kao plaćenici u Očevoj kući – primijetio je Papa. Jačina i veličina se ne sastoji u pesnicama i prekrštenim rukama, već u aktivnim i protegnutim rukama – pojasnio je Papa Franjo.

Nakon mise Papa je pozvao oko tisuću i pol siromaha na ručak u Vatikan dok su ostali ručali po raznim katoličkim menzama, sjemeništima i zavodima. Posluživalo ih je 150 dragovoljaca iz raznih biskupija.

IKA