Papa Franjo navršio je 17. prosinca 77 godina. Dan mu je započeo uobičajeno misom u kapeli Doma Svete Marte na kojoj su sudjelovali njegovi najbliži suradnici koji su mu nakon mise čestitali rođendan. Na Papinu želju na misi su se okupili kuhari, čistači i ostali djelatnici gostinjca, beskućnici, kao i kardinal dekan Angelo Sodano, državni tajnik Pietro Parolin i nadbiskup Konrad Krajewski, izvijestio je Radio Vatikan.

Mrežna stranica Svete Stolice priredila je u povodu Papina rođendana album – čestitku s fotografijama i citatima pape Franje s poveznicom na izvorne dokumente. Tu “rođendansku čestitku” na više jezika priredio je vatikanski Ured za Internet, pod vodstvom argentinskoga biskupa Lucia Adriana Ruiza.

Proslava Papina rođendana započela je prošle subote kad su mali bolesnici vatikanske pedijatrijske ambulante, prilikom audijencije u Dvorani Pavla VI. darovali tortu sa 77 svjećica i pjevali “Sretan rođendan”. Devetnaestoro djece pomoću slova na majicama napisalo je “Čestitamo, papa Franjo”. Vjernici su Papi uputili i oko 120 cm visoku rođendansku čestitku s likom “Marije koja raspetljava čvorove”, što je jedan od Marijinih naslova dragih papi Franji.

Papin će rođendan biti obilježen i posjetom igrača i menadžera nogometnog kluba San Lorenzo de Almagro, za koji i Papa navija te je bio njihov kapelan, a Papa će se s njima, kako je naknadno objavljeno, susresti u sklopu audijencije srijedom.

O. Hugo Guillermo Ortiz, isusovac na čelu španjolskog programa Radio Vatikana, koji je živio u istoj kući s tada o. Jorgeom Marijom Bergogliom, kad je on bio zadužen za župu uz isusovačku odgojnu kuću u kojoj je o. Ortiz bio rektor, sjeća se kako je Svetom Ocu najveću radost pričinjalo ako je mogao razveseliti djecu. Brinuo se naravno i za poučavanje i odgoj u vjeri, no “glavni je izazov bio razveseliti ljude, a župa je u tome bila nevjerojatna škola”, izjavio je o. Ortiz.

IKA