Papa Franjo u subotu je izjavio kako bi težnja Vatikana za transparentnošću trebala biti nadahnuta “temeljnim načelima crkvenog života” i prilagodbom međunarodnim standardima, piše CNA.

Papa je izjavu dao 27. ožujka, prigodom otvaranja 92. sudske godine Suda Države Grada Vatikana u Dvorani blagoslova Apostolske palače.

Započeo je svoje obraćanje primjedbom kako se pozlaćena dvorana nalazi između bazilike i Trga sv. Petra.

“U ovoj poziciji može se vidjeti smisao i zadatak Crkve, koje je ustanovio i poslao Gospodin Krist kako bi iznio misiju zagovaranja istine i – kao što uči Drugi vatikanski koncil – proglašavanja, ‘čak i vlastitim primjerom, poniznošću i samožrtvavanjem’, na Božji način: bliskost, suosjećanje, nježnost”, rekao je Papa.

“S ovim ovlaštenjem, Crkva ulazi u povijest i postaje mjesto susreta i pomirenja ljudi, kako bi ih vodila, Riječju i sakramentima, s milošću i primjerima života, vjere, slobode i Kristova mira”, dodao je.

Ovo je druga godina zaredom da je papa Franjo posjetio otvaranje sudske godine.

Papa je predstavnicima pravosuđa naglasio potrebu za učinkovitošću i jednakim tretmanom svih članova Crkve.

“Potičem vas da promislite o činjenici da, radeći svoj skriven i strpljiv posao dan za danom, nudite dragocjen doprinos tako da Crkva, u ovoj malenoj državi Vatikanu, može dati dobar primjer onoga što naučava u svojemu socijalnom nauku”, istaknuo je Papa.

Gian Piero Milano, član vatikanskog sudstva, održao je izlaganje u kojemu je ocrtao obrise reformi provedenih u posljednjih godinu dana.

Među okupljenima na ceremoniji bio je i talijanski premijer Mario Draghi, a papa Franjo je svoje obraćanje završio poticajem predstavnicima sudstva da vrijeme posvete molitvi.

Rekao je: “Jezik slika i skulptura često prikazuje Pravdu kako s jednom rukom važe suprotstavljene interese ili situacije, a drugom rukom spremna braniti pravo mačem”.

“Kršćanska ikonografija prethodnoj umjetničkoj tradiciji dodaje pojedinost koja nije od malena značaja: oči Pravde nisu samo povezane, nego joj je i pogled uperen prema nebesima, jer samo u nebu istinska pravda i postoji”, zaključio je Papa.