Uvodeći vjernike u euharistijsko slavlje, kojem se virtualno pridružilo 300 molitvenih skupina, zvanih „madrugadores“ – što na španjolskom znači ranoranioci, koji se rano ustaju kako bi zajednički molili, Papa je pozvao vjernike da se ovaj dan mole za one koji su odgovorni za svoje narode: za predsjednike država i vlada, zakonodavce, župane i gradonačelnike, kako bi im Gospodin podao snagu, jer njihov rad nije nipošto jednostavan, da, kada u ovim kriznim trenucima dođe među njima do razmimoilaženja, budu ujedinjeni za dobrobit naroda, jer je jedinstvo jače od sukobljavanja.

U propovijed Papa se osvrnuo na učvršćivanje i umnožavanje prve kršćanske zajednice, zahvaljujući potpori Duha Svetoga, o čemu svjedoče – prema Djelima apostolskim – dva Petrova pothvata: ozdravljenje paralitika u Liddi i uskrsnuće učenice Tabite. Crkva raste, rekao je Papa, u trenucima okrjepe i utjehe. Postoje međutim i trenuci progonstava i kriza, koji su za vjernike teški. Ivan u svom Evanđelju svjedoči kako su mnogi učenici napustili Isusa, nakon njegove izjave o kruhu koji je sišao s neba, o Tijelu i Krvi Kristovoj, koji daju život vječni. Bio je to tvrdi govor, koji je izazvao jaz među učenicima. Isusu je to bilo poznato te ih u toj krizi podsjeća kako nitko ne može doći k Njemu, ako ga ne privuče Otac. Kriza je trenutak izbora, koji nas dovodi do odluka, koje moramo poduzeti.

I ova pandemija je krizni trenutak, primijetio je Papa i naveo kako u Evanđelju Isus pita dvanaestoricu: zar vas to sablažnjava? Hoćete li i vi otići?. Na što Petar odgovara: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji“. Petar nije shvatio o čemu Isus govori. Bilo mu je čudno: jesti tijelo i piti krv, ali vjeruje. To nam pomaže, pojasnio je Papa proživljavati trenutke ove krize. To su trenuci u kojima moramo biti ustrajni u čvrstoj vjeri. To nije vrijeme promjena, već vrijeme vjernosti i obraćenja. Kršćani moraju znati upravljati trenucima mira kao i trenucima krize, rekao je Papa i molio Gospodina da pošalje Duha Svetoga kako bi odoljeli napastima u trenutcima krize i ostali vjerni s nadom da ćemo doživjeti trenutke mira.