Papa Franjo spomenuo se na općoj audijenciji u srijedu 16. rujna ubijenog talijanskog svećenika don Roberta Malgesinija.

“Želim se u ovom času spomenuti don Roberta Malgesinija, svećenika biskupije Como, kojeg je jučer ujutro ubila osoba u nevolji kojoj je i on sam pomagao, a koja je duševni bolesnik. Dijelim bol i tugu i pridružujem se molitvi članova njegove obitelji i zajednice biskupije Como i, kao što je rekao njegov biskup, uzdižem hvalu Bogu zbog svjedočenja, to jest zbog mučeništva ovog svjedoka milosrđa prema najsiromašnijima. Pomolimo se u tišini za fra Roberta Malgesinija i za sve svećenike, časne sestre, laike koji rade s ljudima u potrebi i odbačenima od društva”, rekao je Papa u sklopu svog pozdrava talijanskim vjernicima na općoj audijenciji.

Talijanski svećenik Roberto Malgesini pronađen je mrtav u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak 15. rujna, u blizini svoje župe, u gradu Como u Italiji.

Svećenik je umro od posljedica uboda nožem, a ubojstvo je priznao 53-godišnjak iz Tunisa, koji se predao policiji. Ubojica je duševni bolesnik te je osobno poznavao Malgesinija koji mu je osigurao sobu za spavanje, jer je Tunižanin beskućnik.

Talijanski svećenik bio je koordinator skupine za pomoć ljudima u teškim situacijama, a danas ujutro trebao je sudjelovati na doručku s beskućnicima. Prošle godine policija ga je kaznila jer je hranio ljude ispod trijema nekadašnje crkve.

Ljudi koji su radili s njim opisuju ga kao “krotku osobu” koja je “svakog trenutka živjela Evanđelje”. La Stampa pak izvještava kako je ubojstvo izazvalo tugu u migrantskoj zajednici.