Primajući vjerodajnice novih veleposlanika ovjerovljenih pri Svetoj Stolici, 22. svibnja papa Franjo im je, pred slojevitim globalnim izazovima današnjega vremena, povjerio odgovornost za pozornost prema najranjivijima, te ih potaknuo da budu sjedinjeni u promicanju bratstva kojemu prijete nasilje i oružani sukobi, ali koje je uvijek jače od bilo koje vrste mržnje.

Novi su veleposlanici predstavnici Tajlanda, Norveške, Novog Zelanda, Sijera Leonea, Gvineje, Gvineje Bisau, Luksemburga, Mozambika i Etiopije. Na početku njihove nove dužnosti Papa im se obratio kratkim govorom u kojemu im je zajamčio svoje molitve i punu suradnju s uredima Svete Stolice, izvijestio je Vatican News.

Njihov je posao misija, kojoj je papa Franjo prije svega povjerio veliku odgovornost, hitnu potrebu, i jasnu dužnost koju trebaju podijeliti sa šefovima svojih država, a to je bratstvo. Budući da se moramo suočavati sa sve slojevitijim globalnim izazovima, dobro je istaknuti važnost bratstva, kako bismo se zajednički zauzimali i zajamčili da pravedan i miran suživot ne bude jednostavno društveno-politička strategija, nego primjer solidarnosti koja ide dublje od uzajamne želje za postizanjem zajedničkoga cilja.

To se bratstvo, osim toga, može prepoznati u općoj želji za prijateljstvom među pojedincima, zajednicama i državama, premda se nikada ne može smatrati zajamčenim jednom zauvijek, rekao je Papa te istaknuo da su nasilje i oružani sukobi među najvećim prijetnjama zajedničkom skladnom životu.

Ipak i bolna lekcija podjele i mržnje sa sobom nosi pouku da je mir uvijek moguć, a postoje i pozitivni znakovi toga, pojasnio je Sveti Otac. Rješavanje sukobā i pomirenje pozitivni su znakovi jedinstva koje je snažnije od podjele, i bratstva koje je moćnije od mržnje. Ohrabrujuće je što smo svjedoci aktualnih nastojanja u međunarodnoj zajednici u svrhu nadvladavanja oružanih sukoba i uspostavljanja putova mira. Ohrabruje i to što vidimo da je bratski dijalog neizbježan za postizanje tog dragocjenog cilja, istaknuo je Papa.

Doista, dodao je na kraju papa Franjo navodeći riječi iz Dokumenta o ljudskom bratstvu, potpisanog u Abu Dhabiju 4. veljače, dijalog, razumijevanje i kultura snošljivosti pridonijeli bi da se znatno smanje gospodarski, društveni, politički i okolišni problemi koji muče veliki dio ljudskoga roda.

Vatican News | Bitno.net