Ne postoji ljudsko siromaštvo u koje Bog ne želi ući, dotaknuti i pomoći – rekao je papa Franjo jučer primivši u audijenciju predstavnike francuskih crkvenih udruga, kongregacija i pokreta koji su došli na hodočašće u Rim, a svoje su djelovanje posvetili Božjem milosrđu. Svjedočiti Božje milosrđe prema migrantima, bolesnima, zatvorenicima, osobama s invaliditetom i ranjenim obiteljima, zajednička je zadaća tih organizacija koje su međusobno različite.

Naime, milosrđe je krajnji i vrhovni čin s kojim nam Bog dolazi u susret i otvara naše srce nadi da smo zauvijek ljubljeni, kakvo god bilo naše siromaštvo ili grijeh – rekao je Papa i istaknuo – Božja ljubav nije apstraktna riječ. Postala je vidljiva i opipljiva u Isusu Kristu. Zbog toga i milosrdna ljubav kršćana mora biti na istoj valnoj dužini.

Podsjetivši na želju izraženu u buli kojom je odredio Jubilej milosrđa, te potaknuvši da tema milosrđa ponovo bude predložena s novim oduševljenjem i obnovljenim pastoralnim djelovanjem, Sveti Otac je napomenuo da je za vjerodostojnost navještaja Crkve temeljno da ona živi i svjedoči milosrđe iz prve ruke. Raduje me da su u Crkvi u Francuskoj mnogi prihvatili moj apel. Lijepo je da različite crkvene stvarnosti rade zajedno, dijeleći teškoće, radosti i iskustva, te da nalaze načina kako u svijetu  širiti kulturu milosrđa koja mu je hitno potrebna.

Dobro razmotrite nježnost i suosjećanje koji su povezani s milosrđem koje pak uvijek mora biti živo u vašem srcu, kako izvršavanje vaših karitativnih djelatnosti koje je ponekad vrlo zahtjevno i naporno nikada ne bi ugušilo dah nježnosti i suosjećanja koji ih moraju pokretati, kao i pogled koji ih izražava – rekao je Papa i pojasnio – Ne pogled koji odozgor kreće sažaljenjem, nego pogled brata i sestre koji podiže. To je prva stvar koju osobe kojima pomažete moraju naći u vama, jer osobito imaju potrebu biti shvaćene, cijenjene, poštovane i voljene.

Druga je dimenzija spoznaja da možemo biti pravi apostoli milosrđa samo ako uvijek mislimo na to da smo bili predmet Božjeg milosrđa, te da smo to i dalje – rekao je papa Franjo i dodao – Sveti papa Ivan Pavao II. napisao je: Neprestano moramo pročišćavati sve svoje djelovanje i nakane u kojima se milosrđe shvaća i prakticira na jednostran način. Naime, samo kada smo, primjenjujući djelo milosrđa, vrlo uvjereni da ga u isto vrijeme i mi primamo od onih koji ga primaju od nas, naše je djelo, djelo milosrđa.

Ako nedostaje ta dvostranost i uzajamnost, naša djela još uvijek nisu istinska djela milosrđa. Kontemplirajte Božić i jaslice kako biste osjetili i dotaknuli siromaštvo koje je, prilikom utjelovljenja, Sin Božji izabrao za sebe. Slijedite ga putom poniznosti i siromaštva, snažno ohrabreni i obnovljeni u svojoj zauzetosti – zaključio je Papa.

Vatican News | Bitno.net