U uvodnoj riječi u današnje euharistijsko slavlje u Domu sv. Marte papa Franjo je pozvao vjernike da mu se pridruže u molitvi za obitelji, koje su u ovo vrijeme karantene prisiljene živjeti u zatvorenim prostorima. Preporučio im je da se strpljivo bave nekim novim zanimljivim stvarima, pomažući razviti kreativnost djeci i ostalim ukućanima. Upozorio je i na sve češća nasilja u obiteljima te molio za jedinstvo u obitelji i u Crkvi. U propovijedi je podsjetio kako Isus želi jedinstvo u Crkvi te istaknuo kako moramo svladati napasti opasnih ideoloških podjela.

Osvrćući se na odlomak iz Djela apostolskih, gdje se govori o Petrovom ukoru braće koja su ostala vezana uz Mojsijeve propise, kojima se zabranjivalo blagovati u poganskim kućama, Papa je primijetio kako je Duh Sveti sišao i na njih. Petar kaže da je to učinio pod vodstvom Duha Svetoga. I u Crkvi ima vjernika koji smatraju da su samo oni u pravu, a ostali su grešnici i zbog toga ih treba osuditi, istaknuo je Papa i dodao kako je to bolest koja proizlazi iz ideologija ili vjerskih stranaka.

Radi se o svjetovnom načinu mišljenja i tumačenja zakona. Takve ideje stvaraju razdore, tako da podjele postaje važnije od jedinstva. Njihova ideja postaje važnija od one Duha Svetoga, koji nas vodi. Ivan u današnjem Evanđelju navodi kako postoje i druge ovce, koje nisu iz ovog ograđenog prostora te Duh Sveti mora i njih voditi, ako budu slušale Njegov glas i ako budu spremne pridružiti ostalom stadu, koje će biti ujedinjeno pod vodstvom pastira. Gospodin je pastir sviju: velikih i malih, bogatih i siromašnih, dobrih i zlih.

On je došao umrijeti za sve i za ljude koji ne vjeruju u Njega ili pripadaju drugim vjerskim zajednicama. Imamo samo jednog Otkupitelja. Govoriti da pripadam jednoj ili drugoj skupini je napast. Razlike su dopuštene ali u jedinstvu Crkve, istaknuo je na kraju Papa i molio Gospodina da nas oslobodi od psihologije podjela i omogući da po Njemu postanemo svi braća.