Susrevši se u nedjelju prijepodne u Dvorani Pavla VI. s djelatnicima i suradnicima Dječje ambulante Sveta Marta koja navršava 100 godina te udruge Athletica Vaticana, Papa se prepustio slavljeničkom raspoloženju povodom vlastita rođendana, koji je bio 17. prosinca, zadržavajući se s djecom i njihovim obiteljima.

Pritom je istaknuo koliko je važno ići u susret potrebama brata koji je u nevolji, čak i ako „nije dobra osoba“. Važno je ne okrenuti se na drugu stranu nego pomoći mu. Trebamo slušati potrebe ljudi; trebamo ih gledati u lice i poslušati ih, jer inače nećemo nikada shvatiti koje su njihove potrebe. Ako na ulici sretnem osobu kojoj je hladno, koja je gladna, čak i ako nije dobra, trebam se zaustaviti i pomoći joj – rekao je papa Franjo u razgovoru s djecom.

U prisutnosti kardinala Konrada Krajewskoga, Papina djelitelja milostinje, Ambulanta Sveta Marta je na taj način htjela animirati četvrtu nedjelju došašća, koja je poslije nastavljena raspodjelom malih božićnih paketa s igračkama i odjećom, dobivenih ovih dana zahvaljujući solidarnosti mnogih.

Pedijatrijska ambulanta Sveta Marta ustanovljena je, uz blagoslov pape Pija XI., 8. svibnja 1922. godine. Povjerena je redovnicama družbe Kćeri milosrđa svetoga Vinka Paulskoga koje rade u Svetoj Marti u Vatikanu, a koristi se suradnjom liječnika volontera bolnice Bambino Gesù, Udruge sveti Petar i Pavao, privatnih osoba i drugih rimskih zdravstvenih ustanova, uz potporu laika volontera.

Susrevši se s kasnije mladim članovima Katoličke akcije, Papa je istaknuo jedinstvenost, originalnost svake osobe, te ih potaknuo da na svim područjima svakodnevnoga života poprime Božji stil blizine, suosjećanja i nježnosti, jer upravo On daje hrabrost i snagu.

Osvrnuvši se na ovogodišnji moto koji je to katoličko društvo izabralo za hod u vjeri, nadahnut radom krojača, a glasi: ‘Po tvojoj mjeri’, Papa je istaknuo da on podsjeća na odijela napravljena po mjeri, s dodatcima prilagođenima različitim osobama. Lijep je zato što je svatko od nas jedinstvena osoba – dodao je Papa. Nismo fotokopije, svi smo originali! I važno je da svatko svakoga dana s veseljem nosi „odijelo“ vlastite originalnosti, vlastite osobnosti. Zamislite, u povijesti nema nikoga i neće nikada biti nekoga tko je jednak vama. Svi smo različiti. Svatko je od vas jedinstvena i neponovljiva ljepota. Svatko je originalan i u dobru i u zlu.

Tako vas vidi Isus, voli vas takve kakvi jeste, čak i ako vas netko ne cijeni i može misliti da ne vrijedite mnogo. Isus, koji je došao na svijet kao dijete, vjeruje u svijet po mjeri djeteta, po mjeri svakoga. To nam je pokazao rodivši se u Betlehemu. Ali i danas se zbližava s djecom u svim zemljama i u svim narodima, i to čini svakoga dana. To je Božji stil koji se opisuje u tri riječi: blizina, suosjećanje i nježnost – istaknuo je Papa.

Potičući ih da budu bliski s članovima obitelji, prijateljima, vršnjacima i potrebitima, papa Franjo je istaknuo kako se uvijek može učiniti nešto za druge, ne čekajući da drugi učine nešto za nas. Uvijek možemo biti misionari evanđelja, i to svugdje, počevši od sredina u kojima živimo: u obitelji, školi, u župi, na mjestima sporta i zabave.

Ali, da bismo to učinili, da bismo poprimili Isusov stil, da bismo bili njegovi svjedoci, najprije mu trebamo biti blizu, napraviti mu mjesta. Nemojte se bojati posvetiti mu vrijeme u molitvi, govoriti mu o svojim prijateljima, tražiti od njega pomoć u teškoćama, reći mu kada ste sretni i kada ste tužni – potaknuo je Papa upitavši mlade daju li mjesta Isusu tijekom učenja ili tijekom odmora.

Samo je On sposoban učiniti avanturu života uvijek novom. On vas nikada ne zaboravlja; uvijek je spreman ohrabriti vas i nikada ne prestaje vjerovati u vas. Mi smo ti koji njega zaboravljamo – primijetio je Sveti Otac te istaknuo primjer izuzetne hrabrosti Gina Pistonija, za kojega se vodi postupak za beatifikaciju. Gino je preminuo kada je imao 20 godina; iskrvario je dok je pokušavao spasiti ranjenog neprijateljskog vojnika, u napadu njemačkoga SS-a, 1944. godine. Na njegovoj je torbi pronađen natpis: „Dajem svoj život za Katoličku akciju i za Italiju, W Krist Kralj“. Gino je, naime, bio član Katoličke akcije iz Ivree.

U svjetlu tog darovanog života, papa Franjo je mladima ponovio da se svatko treba izraziti svime što ima, gledajući Isusa. On vam daje snagu i hrabrost svaki put kada ga idete susresti na misi i gleda vas radosno, posebno kada činite geste dijeljenja i solidarnosti prema drugima, kada ste sposobni biti blizu onih koji su sami, bez prijatelja i u teškoći; kada ste blizu onima koji trpe, a nažalost, mnogo je vaših vršnjaka koji trpe! Mislite na njih, na te mlade koje ne poznajete. Nosite ih u svojem srcu kako biste Isusu govorili o njima. Idite hrabro naprijed na vašem putu života. Isus računa na vas! – istaknuo je papa Franjo.