NAGOVOR UZ MOLITVU KRALJICE NEBA

Papa Franjo: ‘Mir, radost i apostolsko poslanje tri su dara što ih je Isus nakon uskrsnuća ostavio svojim učenicima’

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja, u kojem Ivan opisuje susret Uskrslog Isusa s učenicima, Papa je primijetio kako je Isus svojom mukom na križu pomirio Boga s čovječanstvom, pobijedivši grijeh i smrt. Mir je u prvom redu trebao učenicima, jer ih je, nakon njegovog uhićenja i osude na smrt, zahvatio strah.

Foto: Opus Dei

U nagovoru uz molitvu Kraljice Neba u na Bijelu nedjelju, 28. travnja, papa Franjo pozvao je na molitvu za izbjeglice u libijskim logorima čija se teška situacija pogoršala zbog najnovijih sukoba.

Papa je pozvao da se posebno žene, djeca i bolesnici što je moguće prije evakuiraju humanitarnim koridorima. Već tri tjedna Libiju razaraju borbe između pristalica vlade nacionalnog jedinstva i snaga Khalifa Haftara koji nastoji zauzeti Tripoli, koji je sinoć bombardiran.

Papa je pozvao i na molitvu, solidarnost i međunarodnu pomoć žrtvama poplava na istočnoj obali Južnoafričke Republike. Sveti Otac također se osvrnuo na jučerašnju beatifikaciju u Argentini, istaknuvši primjer i preporučivši zagovor novih blaženika kao uzor posebno onima koji se bore za pravednije i solidarnije društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo također je čestitao Uskrs vjernicima kršćanskoga Istoka koji ga prema julijanskom kalendaru danas slave te im zaželio dar radosti i mira. Zahvalio je svima koji su mu ovih dana poslali uskrsne poruke i čestitke, od srca zaželjevši njima i njihovim obiteljima sve najbolje.

Mir, radost i apostolsko poslanje tri su dara što ih je Isus nakon uskrsnuća ostavio svojim učenicima, istaknuo je Papa mnoštvu hodočasnika okupljenih na Trgu Sv. Petra u Vatikanu. Uskrsli Isus darovao je učenicima, a to znači i nama, mir, jer je pobijedio smrt i grijeh, radost jer je uništio negativne sile svijeta i poslanje da naviještaju i svijetu prenose vijest o njegovu uskrsnuću i njegovim darovima.

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja, u kojem Ivan opisuje susret Uskrslog Isusa s učenicima, Papa je primijetio kako je Isus svojom mukom na križu pomirio Boga s čovječanstvom, pobijedivši grijeh i smrt. Mir je u prvom redu trebao učenicima, jer ih je, nakon njegovog uhićenja i osude na smrt, zahvatio strah. On im se predstavlja živ s ranama te im je darovao mir kao plod svoje pobjede. Kod tog susreta nije bilo nevjernog Tome, kojega je kod drugog susreta osam dana kasnije pozvao da dotakne njegove rane kako bi osobno provjerio istinu onoga o čemu su mu pričali ostali apostoli. Papa Bergoglio istaknuo je da su te rane izvor mira i znak neizmjerne ljubavi Isusa, koji je svladao neprijateljske čovjekove snage: grijeh i smrt.

Osvrćući se na kraju i na poslanje apostola, Papa je primijetio kako je to početak novog dinamizma ljubavi, koja uz nazočnost Duha Svetoga može promijeniti svijet. Okupljenim hodočasnicima Sveti Otac preporučio je da ne zaborave promatrati Isusove rane, istaknuvši da smo pozvani vjerom približiti se Kristu i otvoriti srce miru, radosti i poslanju.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 28. travnja 2019.
  • Oznake:

Možda vam se svidi