Tom je prigodom u Rim dovezen originalni kip Majke Božje Fatimske iz Kapele ukazanja u portugalskom mjestu Cova da Iria nedaleko Fatime, a kojega je na Trgu sv. Petra dočekalo više od 100.000 hodočasnika, članova više od 800 raznih udruga i zajednica marijanske duhovnosti iz svih krajeva svijeta.

Prije službenog početka programa, kip Majke Božje je uz pjesme i meditacije u procesiji obišao čitav Trg, posebno se zaustavivši na mjestu gdje je 13. svibnja 1981. izvršen atentat na papu Ivana Pavla II. Pred samom Bazilikom, kip je dočekao papa Franjo, darovavši Majci Božjoj krunicu. U molitvi Via Matris (Put Majke) vjernici su razmatrali o sedam bolnih etapa Marijina života, od Šimunova proročanstva do polaganja Isusova tijela u grob na Veliku subotu.

„Kakva je bila Marijina vjera?”, upitao je Sveti Otac na početku kateheze u kojoj je ukazao na tri elementa vjere Majke Božje. Prvi element je pojasnio riječima: „Marijina vjera raspetljava čvor grijeha”, objasnivši to mišlju sv. Ireneja: „Čvor Evine neposlušnosti imao je rješenje s Marijinom poslušnosti; ono što je Eva svezala svojom nevjerom, to je djevica Marija raspetljava svojom vjerom”. A čvor postoji u svakom čovjeku, počevši od djeteta, kad ono postaje svjesno svoje neposlušnosti roditeljima, te tada taj odnos s roditeljima treba „biti pročišćen da bi se ponovno uspostavio sklad i povjerenje”.

Slično se događa i u odnosu s Bogom, rekao je Papa, i to onda „kad Ga ne slušamo, ne slijedimo Njegovu volju, vršimo konkretna djela u kojima pokazujemo nedostatak povjerenja u Njega – i to je grijeh – stvara se poput nekog čvora u našoj nutrini”. I najzapetljanije čvorove Bog može razriješiti svojom milošću. Drugi element Marijine vjere sadržan je u činjenici da je Marija dala ljudsko tijelo Isusu. „Ali ono što se dogodilo u Djevici Mariji na jedinstven način, događa se na duhovnoj razini i u nama kad prihvaćamo Božju Riječ dobrim i iskrenim srcem te ju živimo”, istaknuo je Papa. A vjerovati u Isusa znači „dati mu svoje tijelo, Marijinom poniznošću i hrabrošću, da On može nastaviti prebivati među ljudima; dati mu naše ruke da može milovati malene i siromašne; naše noge da može hodati ususret braći; naše ruke da može pomagati slabima i raditi u Gospodnjem vinogradu; naš um da može misliti i stvarati projekte u svjetlu Evanđelja; a posebno, prikazati mu naše srce da može ljubiti i donositi odluke prema Božjoj volji”.

Treći element Marijine vjere je „put” u smislu da je „čitav njezin život bio nasljedovanje njezina Sina”. Vjera je duhovno hodočašće, rekao je Papa, a ono nije drugo nego slijediti Isusa. „Isusov put je put ljubavi vjerne sve do kraja, sve do žrtve života, put križa”. Put vjere je put križa, poput Marijine vjere čiji plamičak je ostao upaljen i u noći, u času Isusove muke sve do zore Uskrsnuća. „A kad je došao glas da je grob prazan, u njezinu srcu je zavladala radost vjere, kršćanske vjere u smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Jer vjera nas uvijek vodi radosti, a Ona je Majka radosti”, zaključio je Sveti Otac.

Po završetku molitve na Trgu sv. Petra, kip Majke Božje Fatimske je helikopterom prevezen u rimsko svetište Madonna del Divino Amore, gdje je održano cjelonoćno molitveno bdjenje. Sudionicima se u video-poruci obratio Papa, istaknuvši kako je „Marija blažena zbog svoje vjere u Boga, jer je pogled njezina srca uvijek bio upravljen na Boga, na Božjeg Sina kojeg je nosila pod srcem i razmatrala pod Križem”. Molitva radosnih otajstava krunice odvijala se u izravnoj povezanosti s 12 najvećih svjetskih marijanskih svetišta na svih pet kontinenata, a potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje, trenuci pjesme i razmatranja, da bi u 5 sati u nedjelju 13. listopada pomoćni biskup Rima Lorenzo Leuzzi slavio misu.

Kip Majke Božje Fatimske je danas, 13. listopada vraćen na Trg sv. Petra gdje će papa Franjo u 10.30 sati predvoditi misu, predmoliti Angelus i posvetiti svijet Bezgrješnom Srcu Marijinom.  (ika/bitno.net)